2020-09-14
有人话过「愈普通简单嘅野愈难整得好味」前几日帮衬完祥仔后 就感受到呢句说话嘅真理/睇晒成个餐牌发现大部分都系一啲港色茶记嘅「普通野」只系换个靓名咁大把/但当菜式上场后 你就发现唔系换个名咁简单瑞士鸡翼 摆盘好靓鸡翼色泽均匀亮丽 一望就知入味食落去发现好腍 但又唔系煮过头 因为入面嘅肉仲系好嫩滑 同埋发现佢同外面嘅瑞士汁唔同 冇咁甜之余仲多左几分姜同花椒八角味唯独5只黎讲 2-3人食的话唔系好分得匀黑豚肉粒饭$118咪即系粟米肉粒饭 有咩咁特别呀 卖成$118?但食落发现佢个汁 唔系一般茶记嘅死甜 甜得黎有浸新鲜味道黑豚肉好大旧 同肉粒嘅大细差好远 我谂切咁大旧系为左保持黑豚嫩滑软熟嘅口感 食落去都几满足但$118我都系略嫌贵左少少沙丹猪扒$168极大份 女士们一定食唔晒切落去有啲难度 但食落都系好嫩滑 同埋仲好Juice其他配菜都好出色 只蛋我系直接成只放入口食 个蛋汁好甜西兰花 椰菜花 唔会有果种白烚水味粟米好甜咁大块扒同咁多出色嘅配菜 真系得住呢个价钱呀%总结:其实呢间餐厅食呢类菜式黎讲 价钱系贵嘅卖啲野好普通好常见甚至系一啲难登大雅之堂嘅菜式/但佢又将一啲外面好普通嘅野 整到唔普
前几日帮衬完祥仔后 就感受到呢句说话嘅真理
但当菜式上场后 你就发现唔系换个名咁简单
瑞士鸡翼
摆盘好靓
鸡翼色泽均匀亮丽 一望就知入味
唯独5只黎讲 2-3人食的话唔系好分得匀
黑豚肉粒饭$118
咪即系粟米肉粒饭 有咩咁特别呀 卖成$118?
但食落发现佢个汁 唔系一般茶记嘅死甜 甜得黎有浸新鲜味道
其实呢间餐厅食呢类菜式黎讲 价钱系贵嘅
卖啲野好普通好常见
甚至系一啲难登大雅之堂嘅菜式
但佢又将一啲外面好普通嘅野 整到唔普通
我谂个价钱或多或少系放左喺心思,选料,烹调技巧上面