2023-01-29
北角新开咗一间素食餐厅叫意素园,今日真汉子就同大家睇吓有咩好嘢食先。🤩餐厅似系家庭式经营,店主同熟客都系讲我听唔明嘅方言,从餐牌有几样福建嘢食估计系福建人开嘅。🤔之前做咗功课知道云吞系招牌菜,就叫咗秘制酱汁捞云吞 ($48 有六粒),跟餐加 $18 加配细福建菜粿一份。另外散叫咗一碟素肴肉添 $48。🥟 秘制酱汁捞云吞我相信佢真系招牌,因为开咗铺唔够一个钟已经有客人外卖咗好多,所以我果碟唔够云吞,其中一粒要用水饺代替,非常夸张。😮云吞好大粒,皮系属于烟韧型,我钟意。馅料有木耳,菇,椰菜,冇素肉㗎。🙅♂️至于秘制酱汁竟然系麻酱,入面仲有啲粗粒嘅花生粒,好似食紧 Skippy(其实会唔会真系 Skippy?)。🥜🍞捞云吞第一次食,云吞本身系高质嘅,但一来麻酱我麻麻哋,二来冇汤云吞比较快冻,我谂下次再嚟要试下食放汤嘅云吞比较吓,我相信会更加好食。😗🐽 素肴肉外型上都学得八九成似,味道都好接近,尤其点咗跟嚟有啲辣油嘅酱汁食更开胃,而肴肉最灵魂部份嘅凝固脂肪都被 “神还原” 过来,包括咬落去烟烟韧韧嘅口感。😬⏩ 福建菜粿未食之前唔知咩系菜粿,亦对呢几件三角形嘅食物冇咩期望,点知原来系炸萝卜糕嚟。
餐厅似系家庭式经营,店主同熟客都系讲我听唔明嘅方言,从餐牌有几样福建嘢食估计系福建人开嘅。🤔 之前做咗功课知道云吞系招牌菜,就叫咗秘制酱汁捞云吞 ($48 有六粒),跟餐加 $18 加配细福建菜粿一份。另外散叫咗一碟素肴肉添 $48。
🥟 秘制酱汁捞云吞
🐽 素肴肉
⏩ 福建菜粿
跟餐送饮品,我拣咗红枣茶,甜甜哋同真系有两粒红枣响入面。❤️❤️
真汉子觉得加入福建特色嘅素食都几好,几码唔会间间一式一样,有自己特色先有卖点嘛,百花齐放是很重要的啊。🌷🌸🌹🌼