2022-04-12
最近天气好好,所以去黄金海岸附近行下~去到屯门咁远,当然要顺便去三圣食个海鲜餐啦~呢间棠记海鲜小厨都几大间,而且拎海鲜嚟加工明码实价,唔怕糊里糊涂唔知要俾几钱~上汤龙虾个龙虾肉好爽,而且个蒜蓉汁好香~本来谂住加个伊面底捞埋啲汁,但侍应姨姨超好人,佢话另叫个干烧伊面仲抵过你加个伊面底呀!所以我哋就叫咗个干烧伊面嚟捞埋啲汁,完全唔浪费,好味到lam lam脷~清蒸鲍鱼只系简单加少少陈皮喺上面蒸~鲍鱼蒸到仅仅熟,唔会过老而变韧~豉椒炒蚬一上台已经好吸引,因为非常香,而且有镬气!啲蚬仔沾满咗豉椒嘅香味,连啲洋葱同红椒都好甜好好食~只系整体稍为咸少少,如果用嚟送饭就一流~原本谂住用嚟捞汁而已,但其实干烧伊面本身都好好食~个伊面好弹牙,而且唔似一般食到嘅一系太油一系太湿,味道刚刚好,唔捞汁食都够味~食饱饱就一路沿海边行去黄金海岸,沿路见到咖啡湾黄金泳滩啲水都好清,可能因为封晒无人去🙈希望夏天到之前可以开返俾人落水消消暑啦~
去到屯门咁远,当然要顺便去三圣食个海鲜餐啦~
上汤龙虾个龙虾肉好爽,而且个蒜蓉汁好香~
清蒸鲍鱼只系简单加少少陈皮喺上面蒸~
鲍鱼蒸到仅仅熟,唔会过老而变韧~
豉椒炒蚬一上台已经好吸引,因为非常香,而且有镬气!
啲蚬仔沾满咗豉椒嘅香味,连啲洋葱同红椒都好甜好好食~
只系整体稍为咸少少,如果用嚟送饭就一流~
原本谂住用嚟捞汁而已,但其实干烧伊面本身都好好食~
希望夏天到之前可以开返俾人落水消消暑啦~