2008-04-22 13 浏览
原本18蚊三只的招牌小食蜜川鸡已加价至25蚊三只48蚊六只,半年冇帮衬过琴日再去水准退步,理由系蜜川鸡选用的鸡翼的皮非常厚,口感肥腻,冇左以前果种既香脆又甜甜地的惹味。几款汤底之中笔者钟情于酸辣,但系川居呢间舖的米线味道好得意,笔者带过唔少朋友去试,食开非正宗云南风味(酸同辣分开果种)的朋友会食唔惯川居的味道,话唔好食,但系好多本身都几挑剔同识食的朋友试过川居之后都话好食。个人感觉系云南米线好讲究汤底味道,而川居果煲汤底的酸同辣味系好和谐同埋有层次的。配料方面,个人觉得任何配料选择都系次要,因为笔者觉得川居的汤底的味道本身好浓,我试过选不同配料夹埋酸辣米线入口,根本系食唔到汤底以外的味道的。顺带一提,川居每碗米线的份量都几大,如果唔系太肚饿的话,两个女孩子系可以分享一碗的,而现场所见亦的确有好多情侣都系SHARE一碗再叫小食的。