2013-12-29
一行三大三少去到,等一阵有位。order 时,朋友叫一个number 60,女待应回应:咩嚟。于是乎,我好心读埋个甜品名出嚟比女待应听,点知未读完,女待应话:得嘞。重有叫咗一客芒果布甸,一客芒果糯米糍,一客杂果西米露芒果汁底。后加order一客热杏仁鲜奶乐(原味)。首先,嚟咗芒果布甸及芒果糯米糍,我可以形容系 ""pat ""系台面,冇同客人讲系咩。跟住嚟𠮶个甜品,系一碗类似红豆沙加绿豆沙嘅嘢。但我地叫嘅系,热汤丸配芝麻糊红豆沙。当然,我地举手未意,咁啱,都系落单𠮶位女待应,我地话我地系叫咗热汤丸配,,,,我地都未讲完,女待应已经从台面愤怒地拎起碗红豆沙绿豆沙𠮶碗嘢,而呢位女待应嘅面,由本来已经黑口黑面,变成包公咁黑。全个过程,女待应冇讲任何一句说话,冇任何抱歉嘅意思,甚至乎,女待应觉得系客人嘅问题。我想请问吓呢d 系咪 service ? 食到咁上下,我地问另外一个,系收银机嘅女待应,帮我地追追个order,佢望一望张单,问系咪热杏仁鲜奶乐,我话系。 不久,热杏仁鲜奶乐到,小朋友先食,冇留意是否冻定热。当我老公试嘅时候,发现系冻的。于是同企收银𠮶位女待应讲。佢问:系咪唔够热。我答:
食到咁上下,我地问另外一个,系收银机嘅女待应,帮我地追追个order,佢望一望张单,问系咪热杏仁鲜奶乐,我话系。 不久,热杏仁鲜奶乐到,小朋友先食,冇留意是否冻定热。当我老公试嘅时候,发现系冻的。于是同企收银𠮶位女待应讲。佢问:系咪唔够热。我答:唔系唔够热,系冻。于是又系一惯作风,突然系台面拎走。我地话唔需要换嘞。同时,呢位女待应,大声地向厨房内叫:𠮶热杏仁鲜奶乐唔够热呀。
全个食嘢嘅过程,我地d都唔愉快。讲真,d芒果布甸及糯米糍,系中央工场整定,交到舖头,已经冇美味可言。个西米露,唔难食,但我一d都唔觉好食,唔会再叫。个热杏仁鲜奶乐,好明显系工场整好,雪冻,蒸得唔够耐,所以我地食嘅时间,仍然系冻。
当晚,又唔系好多客人,待应又有几个,都得到如此服务。讲真,款款甜品都四五十蚊,我真心觉得,得物无所值。唔驶钱我都唔会嚟,因为食物品质,仍唔系好。
我地坐系厨房附近,待应放污秽碗碟时,ping ping 澎澎,垃圾桶又无盖。我唔系第一次食满记,坦白讲,食物,服务,系每况愈下。𠮶刻,我只系想,小朋友快d食完快d走。
题外话/补充资料:
待应应该比d笑容,比d服务,因为你地做紧服务性行业。将心比己,如果你地得到呢个经验,你地又会有咩感觉?