2017-12-17
今日去到明珠广场既意粉屋食下午茶,食到我道气顶住顶住。1)事源5点左右我到达意粉屋准备拎定位等屋企人食下午茶,起初未有卡位我都照坐住先。坐左未够5分钟根本乜都无郁过就见到对面卡位食客离座,咁我就过左去,亦系佢地执野其间非常礼貌地表明因稍后有小朋友同大肚婆会到希望坐得舒服D。点知其中一位极短头发的女职员(应该非最初级侍应,起码都supervisor)态度都几不良咁问:你系边度过呢?!ok,虽然我系食客有权提出合理要求,不过我未经你地店方同意过左呢,我都有小小唔岩,所以我忍你。2)之后到5点10分左右,个女职员又行埋呢用都几唔友善既声音〈善意〉地提醒我:小姐,我地下午茶到5点半嫁炸㖞!ok,我屋企人的确未到,我又未叫野食的确有〈白坐〉的嫌疑,我,忍,你!3)到5点24分左右我已经叫左野食不过未到,个女职员走埋呢:小姐,我地下午茶截左单啦㖞!我:我同你地另一位同事落左单了。她 : 哦!咁我同你收埋d餐牌先!之后二话不说就收晒走人。我要强调,虽然该女职员系字词之间无任何一字构成不礼貌,不过无论态度,语气,神情都无令我感受到友善。其实食物方面是好吃而且抵食,不过该女职员既态度令我唔想再去依间意粉
我:我同你地另一位同事落左单了。
她 : 哦!咁我同你收埋d餐牌先!
之后二话不说就收晒走人。
其实食物方面是好吃而且抵食,不过该女职员既态度令我唔想再去依间意粉屋食饭。