平时钟意三两知己周围去cafe 饮下咖啡,轻松倾下计,不过甚少打食评,但今次实在太太太失望了,实在忍唔住。一间咁无诚意的 cafe,就请不要标榜自己专卖自制面包。这间 cafe 每次经过都有人排队,网上也好评如潮,而且仲要系黄店,所以一直都想黎试。今次约了朋友两点,预早少少过黎排队。两点去到门口,里面几张枱都坐满哂,讲低左两个人,店员话喺门口等一等。等了15分钟,后来又有两个人黎,佢地直接行左入去,出返黎示意我里面其实有张枱,可以入去。我再行入去先知有张枱可以搭枱。重点:店员似乎忘记左我一直喺门外等紧。佢再问多我一次:请问几多位,麻烦喺门口等一等先。。。都唔紧要了,我当你系太忙,呢d 都可以原谅。搭枱坐低左后,对面系一对情侣 (一呎半的距离,加上佢地嘅大声量,佢地所有聊天对话都听到哂!)其实都算了,唔关间店事。坐低睇下 order d 咩,咖啡的选择都满意的,点了一杯 dirty. 见对面的情侣点了个 scrambled egg toast, 炒蛋卖相不错,谂住咖啡配个 toast 都不错,最后是极为失望。先论咖啡,dirty 可说是每次去到一间新试的 coffee shop 必会试嘅
一间咁无诚意的 cafe,就请不要标榜自己专卖自制面包。
今次约了朋友两点,预早少少过黎排队。

先论咖啡,dirty 可说是每次去到一间新试的 coffee shop 必会试嘅咖啡。Shot 嘅味道一般,想像下加落室温的奶?说好的冻奶呢?预期中那可以在口腔里细尝的层次呢?无。。。。。都是D, 不过不是 dirty, 是 disaster
不温不热的disaster.

咖啡,如果话撞手神,今次唔觉意用左室温奶都可以好勉强咁原谅。

Scrambled egg toast 真系连原谅嘅藉口都俾唔到佢。真不可以原谅。
自己同友人嘅咖啡都上左,toast 系起码三个字后先上。喺呢三个字里面,我见到店员由店外拿住一包唔知六片定八片的嘉顿方包行入店内 (连收据)。然后店内才闻到炒蛋的味道。
无toast? 我都算了,你去隔离买包方包应付左个包都okay.
但 toast? 多士?我真长知识了,上碟的系,白方包。 无烘过的面包可以叫 toast 吗?想好的 "toast" 呢?无花无假,请看图,真系白嘉顿面包,无烘过,炒蛋就咁舖喺面。唔觉意影到对面枱果个 "toast", 不是嘉顿面包,黄黄地的,唔知系唔系 brioche bread, 但至少唔系嘉顿白方包。

无烘都算了,连牛油都无搽。。。。就是白方包。嘉顿面包就唔 comment 了,但加埋炒蛋,不出 5 分钟,就变得很 soggy 了。用刀切切到方包都扁哂都未切得开。
最后友人帮我问店员拿了牛油,最后索性,蛋还蛋,牛油搽面包算了!
炒蛋炒得几好都无用,要扣分嘅地方多到唔够扣。
好吧,我知 $38 唔系d 咩钱,可能真系唔够钱买你啲自家制讲到要 10 点黎排队买嘅包。。。但一间标榜自家制面包的地方,就算用嘉顿面包可唔可以都俾d 诚意。如果真系无面包,其实索性唔好卖呢个 dish 啦 ☹️!
想食toast 都系去隔离茶餐厅叫份蛋治啦,应该好食好多。