2021-05-21
好耐之前有一次系官塘突然之间好想食台湾刈包,揾到唯一既呢间就买左个企系楼下食🙈 竟然超好食!!!!😱今晚就过嚟回味下😋两个人叫咗个招牌红烧牛肉面,麻辣猪耳,白灼时蔬,珍珠奶茶,当然唔少得我专诚为佢而黎既刈包😍😍1. 刈包隔左咁耐水准无变过🤤🤤 热辣辣蒸起,一个点心笼咁呈上,可以保到下温👍 一打开好大个😍 有齐开胃既酸菜,爽脆既青瓜,微甜既花生糖,兼肉质够晒淋而且肥瘦适中既五花肉,同我以前系台湾夜市食到既正宗刈包一模一样,超好食!😋 食晒一个都几饱😂2. 招牌红烧牛肉面标榜用新鲜牛骨兼祖传秘方熬煮超过廿个钟而成,饮落真系好浓郁!完全饮得出系真材实料同好花心机慢慢熬出黎,汤底甜甜地带药材味,面条比平时食到既扁身啲,口感Q弹,牛肉每旧都有少少筋位,好淋,完全系入口即化🤤🤤 连白萝卜都好甜好入味😍3. 麻辣猪耳都有啲辣,似连锁米线店味道,唔似一般台式店偏重麻油味,见佢$15以为细细碟底下会舖唔少青瓜芽菜垫一垫亚下位,但由头食到落底都系满满既猪耳,抵食!👍👍4. 白灼时蔬正常水准,不过觉得可以烚返短少少时间令佢再爽脆啲 (我将佢浸左落牛肉面个汤底好好食🤣)5. 珍珠奶茶朋友点既,佢话茶底有啲似E
今晚就过嚟回味下😋
1. 刈包
2. 招牌红烧牛肉面
3. 麻辣猪耳
4. 白灼时蔬
5. 珍珠奶茶
朋友点既,佢话茶底有啲似Earl grey,比较清新唔腻👍 亦唔会太甜~
呢间台湾菜真系食到令我好有去左台湾既感觉😍😍 收工过黎又方便,一定会encore!❤️
(btw我好欣赏店员每放低一样野食都会介绍返个名,担保唔会俾错,服务都好好👍)