2021-03-15 1259 浏览
出黎买完野顺便食个晏先返去,拉面控朋友话要食拉面,就到左面屋丸京,两点半入座唔使等,店内都有六、七个食客㗎,估唔到平日下午都几有人气㖞。坐低左张二人枱,枱上有餐具,调味料等,仲有冰水一壶,各样野都好干净,摸落无黏手,衞生做得好落完单就望下厨房个边,得两个店员,见佢地又煎又炸又渌面,好忙呀。点左极上拉面(清汤)&丸京拉面(浓汤),个卖相几正,梗系要打个卡先朋友嘅极上,叉烧六片再加溏心蛋,成个碗被叉烧掩盖,哈哈。清汤底很鲜味,味浓但不觉腻,好正。自己碗丸京,用得店名的招牌拉面㖞,好期待呀,同样被六片叉烧掩盖住,但就分别系叉烧同真叉烧,试下有咩分别先。呢碗要左浓汤,入口劲重猪骨味,饮落会黏口添呀,好浓郁好正!真叉烧望落微微粉红色,用慢煮方式,入口软嫩富肉味,感觉有点像火腿,好味。普通叉烧有火灸香,相对真叉烧稍稍有点鞋口,但都系好好味嘅。面条挂汤有弹性,不错。朋友再加左碟饺子,煎得香脆,皮薄馅料鲜味,正呀~完食,好味好味

朋友嘅极上,叉烧六片再加溏心蛋,成个碗被叉烧掩盖,哈哈。
清汤底很鲜味,味浓但不觉腻,好正。
呢碗要左浓汤,入口劲重猪骨味,饮落会黏口添呀,好浓郁好正!
普通叉烧有火灸香,相对真叉烧稍稍有点鞋口,但都系好好味嘅。
面条挂汤有弹性,不错。
朋友再加左碟饺子,煎得香脆,皮薄馅料鲜味,正呀~
完食,好味好味
2021-03-10