2019-05-19
————呢间丰硕海鲜酒家,装修就似返平时嘅酒楼咁,见好多人食紧中菜,不过我同朋友就试咗个酸菜龙趸汤底+任食火锅,因为俾个名吸引咗,haha。汤底好快就送到嚟,好足料嘅酸菜同龙趸,酸菜够多,龙趸肉厚,睇得出店家绝无吝啬,啲料食极都有,临尾几旧煮耐咗都冇点变「鞋」。另外加咗半磅安格斯肥牛,一嚟到我哋两个呆咗,原来咁大碟!个汤底本身够晒味,渌一渌啲肥牛就唔太需要点咩酱,牛肉脂肪唔算多。而我就钟意个黑豚肉,好有肉味,薄切又易熟。不得不提仲有金沙炸鱼皮,份量惊人,以小食来说真系几顶瘾,块块都充满咸蛋黄香,而且好似加大码咁,就咁食就极为香脆,渌汤食建议放落去渌返一两分钟,出到嚟仲未会淋晒,而且冇咁热气,因为份量真系好多!由于有安格斯肥牛加持,就冇嗌太多其他食物,打边炉最重要有一两样心爱嘅食物满足到口胃。同大家分享,千祈唔好眼阔肚窄,呢度嘅份量真系好大,我地食到捧住个肚饱晒咁走。感觉回程时都仲有啲酸菜鱼喺肚里面游下游下咁~
————