喺旺角闲逛行到去逸东酒店,见到对面转角位有间黄当当嘅舖头好引人注目✨,原来系卖土耳其食物🇹🇷嘅「Turkeyano」。门面整得光鲜啲果然系唔同,沿途劲多人停低睇下有乜食,仲有唔少人帮衬添!其实卖同类型食品嘅外卖店🥡好多,但无乜几多间有呢个效果。舖入面嘅墙身亦有民族风嘅图案🔅。其实我唔系好识细分中东、印度同土耳其等食物👉🏻👈🏻,大致上都系有薄饼卷物同咖喱吧?价钱正常,咖哩饭同卷物平均$5X-$6X,一份嘅份量系够成人一餐㗎啦!披萨🍕系大呎吋,所以就贵啲,要过百蚊。佢另外仲有啲套餐配埋薯条🍟,更抵。我嗌咗一份土耳其佬咖喱盒(饭)同一个土耳其佬卷,两样份量都劲多,呢到够三至四个人食都唔夸张🙊。香辣烤鸡肉卷Spicy Chicken Shish Roll($60),哇呢条鸡卷🌯真系大到一个点!佢有女士前臂咁粗咁长啰,即系约20厘米长乘7厘米直径,斋拎上手已经觉得好重!由于用锡纸包住保暖,所以拎到返屋企鸡卷仲系热热的。烤鸡肉馅超澎湃😍,当切开一半后🐔啲鸡肉跑哂出嚟,而且烤肉一啲都唔柴。所谓嘅香辣味只系微辣,连埋好多沙律酱同生菜食,真系好夹、好好食😋!留意番,卷物真系好大碌,食落又饱肚,我一餐只系
舖入面嘅墙身亦有民族风嘅图案🔅。
香辣烤鸡肉卷
烤鸡肉馅超澎湃😍,当切开一半后🐔啲鸡肉跑哂出嚟,而且烤肉一啲都唔柴。所谓嘅香辣味只系微辣,连埋好多沙律酱同生菜食,真系好夹、好好食😋!留意番,卷物真系好大碌,食落又饱肚,我一餐只系食得一半,所以谂落其实都抵食。
土耳其佬咖喱鸡饭
土耳其佬咖喱鸡饭Turkish Chicken Curry Rice($60),饭同咖喱汁系分两边装🥘。黄咖喱汁唔辣,香料味亦算唔重,味道正正常常;鸡肉就大大件。反而啲印度饭🍚就唔错啵,因为够干身之余,食落口感又得意,米身长长,有啲似米粉呢。
总括嚟讲,土耳其佬嘅出品几正㖞🤤,特别系个鸡卷,下次经过必定再买。继之前食完好好食嘅牛油鸡薄饼之后,今日再食呢个卷,令我进一步提升对中东食物嘅喜爱❤️。
2020-09-12
5 分钟 (外卖自取)
$60 (其他)