2019-09-01 757 浏览
新记鸡粥系元朗嘅老字号粥店,近年分店越开越多,我屋企附近都有两间,今日放假就同妈咪黎到旺角花园街分店食午餐。两点几黎到已经有唔少客人,都几受欢迎啊贵妃鸡粥系餐厅嘅招牌及人气粥品,用煲仔呈上艇仔粥加猪红艇仔粥内有丰富嘅配料如猪皮、鱿鱼、鱼片等等,粥底棉滑有米香,猪红颇新鲜,味道不错净鲜虾云吞鲜虾云吞净食有八粒,大小适中,云吞外皮好滑溜,内里虾肉同猪肉比例均一,好足料,有鲜虾猪肉香蚬介鲮鱼球炸鲮鱼球亦系新记嘅人气食品,有六粒,每粒都大大个,外表炸得金黄香脆,内里嘅鲮鱼肉爽口弹牙,有鱼鲜味,配上咸香蚬介酱有提鲜作用鲜虾肠粉肠粉外皮晶莹剔透,Q弹有嚼劲,内里包住大大只鲜虾,新鲜又爽口煎虾米肠粉肠粉煎得香口,有米香,同时带有葱花同虾米嘅香气,配埋甜酱同芝麻酱简直系绝妙配搭热奶茶茶味浓郁,口感丝滑冻柠茶冰冻解渴,满有清香柠檬味

贵妃鸡粥系餐厅嘅招牌及人气粥品,用煲仔呈上

艇仔粥加猪红

净鲜虾云吞

蚬介鲮鱼球

鲜虾肠粉

煎虾米肠粉

热奶茶

茶味浓郁,口感丝滑

冻柠茶

冰冻解渴,满有清香柠檬味