2019-08-21
小笼包对于〈为食小肥兔〉同〈狮子老公〉真系有无可抗拒嘅诱惑。位于尖沙咀iSquare嘅〈金牌小笼〉一直都系我哋心目中 〈小龙包龙虎榜〉排名很高的食店之一。所以今日小笼包瘾起就再次嚟一尝美味嘅小笼包。〈金牌小笼包〉第一件事当然要叫即整嘅小笼包,热辣辣的,仲有辣有唔辣。🌶🌶🌶〈香辣小笼包〉从外表睇的确唔容易分别辣味定系原味小笼包,店家好贴心咁加咗两块小蒜片喺辣味嘅中间,保证实唔会搞错。嗱嗱声同两笼小笼包影过相之后就即刻夹起嚟食,虽然小笼包嘅皮唔算系薄到大力少少挟都会穿𠮶种,微微带少少嘅厚度食起上嚟QQ弹弹又烟韧,口感好好。先吃原味小笼包,Q弹既外皮之下入面系满满嘅浓郁汤汁同香嫩嘅小肉团,带有黏黏嘅骨胶原感觉又不肥腻,超正。辣味嘅小笼包则比原味多一份香和辣,惹味又开胃〈菜肉红油抄手〉有小笼包又点可以没有抄手??沾上满满红油嘅抄手皮薄馅靓,内里有满满嘅菜肉馅,真系越食越开胃,欲罢不能。〈蒜泥白肉〉食上海嘢点可以唔食蒜泥白肉??满满嘅蒜蓉加上辣油和花生脆粒,香口惹味得嚟可以解去腩肉的肥腻感,好邪恶啊。〈鸡丝粉皮〉幼滑细嫩嘅鸡丝条粘上满满嘅麻酱后再拌以爽脆青瓜条和Q弹粉皮丝一起吃,味道和口感都多重
所以今日小笼包瘾起就再次嚟一尝美味嘅小笼包。
〈金牌小笼包〉
〈香辣小笼包〉
辣味嘅小笼包则比原味多一份香和辣,惹味又开胃
〈菜肉红油抄手〉
〈蒜泥白肉〉
〈鸡丝粉皮〉
幼滑细嫩嘅鸡丝条粘上满满嘅麻酱后再拌以爽脆青瓜条和Q弹粉皮丝一起吃,味道和口感都多重层次,正!!
〈辣味小黄瓜,莴笋丝,蒜蓉西兰花〉
食完咁多邪恶美食之后心中还是带有点点的罪恶感,一定要叫返蔬菜嚟平衡返!!
微辣的小黄瓜和醋酸的莴笋丝带有较重嘅调味,重口味如我的朋友必定会喜欢。
西兰花加上蒜茸清炒之后清清地,能吃出西兰花的原味,食过咁多浓味野之后吃点清清的,的确不错。
〈台式麻酱捞面〉
狮子老公最后说还想点个麻酱捞面才算圆满。别看麻酱好像稀溜溜的,原来食落都好够麻味!!
爽脆嘅青瓜丝配埋爽滑嘅面条一起吃的确爽上加爽~~
总结:其实我哋食咗咁多嘢,都只系食左$500左右,真系好鬼抵!!