2024-01-03
Wow~终于约齐一班好姊妹可以再食啦🙆🏻♀️好姊妹推介缘味小聚嘅任食龙虾海鲜蒸气锅+椰皇水文昌鸡和牛火锅放题🍲,佢话同屋企人食过之后大家都捧住个大肚腩返屋企🤰🏻所以我哋一行6人决定要去试试佢!火锅放题🍲的款式好多,满足到我哋六条化骨龙嘅口味喜好,西班牙黑毛猪都我哋最爱嘅款式,劲大片又唔un🐽我哋追加咗3-4转😸而海鲜盛盘都好正,好大碟而种类都好,每一样都好新鲜,啖啖肉!鲍鱼鲜甜又爽口,鲜虾十分生猛,上菜嘅时候仲跳咗只岀黎,圣子都唔错又无沙😳我哋叫咗个小食-川味口水鸡👅 细细碟但辣味十足,只鸡好滑,麻麻辣辣咁,好食到停唔到,川味口水鸡系一道色香味俱全嘅四川名菜👌,又叫做口水鸡或者白切鸡。佢最大嘅特色就系麻辣鲜香,鸡肉爽滑嫩滑,又带有一定嘅弹性,食落口感非常好👍。制作嘅时候,要将新鲜嘅鸡只先煮熟,然后浸入冰水令佢肉质更加紧实。仲有就系调味汁嘅配方好重要,一般会用到花椒、辣椒、葱、蒜、姜、芝麻酱、酱油同糖等等,将佢哋调和成一种酸辣麻香嘅酱料🌶️。食嘅时候,将呢啲酱料均匀咁淋喺白切鸡上面,令到每一啖嘅鸡肉都充满咗四川嘅独特风味。无论系做为夏天嘅开胃菜,定系聚餐时嘅下酒菜,川味口水鸡都非常受欢迎,
火锅放题🍲的款式好多,满足到我哋六条化骨龙嘅口味喜好,西班牙黑毛猪都我哋最爱嘅款式,劲大片又唔un🐽我哋追加咗3-4转😸 而海鲜盛盘都好正,好大碟而种类都好,每一样都好新鲜,啖啖肉!鲍鱼鲜甜又爽口,鲜虾十分生猛,上菜嘅时候仲跳咗只岀黎,圣子都唔错又无沙😳
我哋叫咗个小食-川味口水鸡👅 细细碟但辣味十足,只鸡好滑,麻麻辣辣咁,好食到停唔到,川味口水鸡系一道色香味俱全嘅四川名菜👌,又叫做口水鸡或者白切鸡。佢最大嘅特色就系麻辣鲜香,鸡肉爽滑嫩滑,又带有一定嘅弹性,食落口感非常好👍。制作嘅时候,要将新鲜嘅鸡只先煮熟,然后浸入冰水令佢肉质更加紧实。仲有就系调味汁嘅配方好重要,一般会用到花椒、辣椒、葱、蒜、姜、芝麻酱、酱油同糖等等,将佢哋调和成一种酸辣麻香嘅酱料🌶️。食嘅时候,将呢啲酱料均匀咁淋喺白切鸡上面,令到每一啖嘅鸡肉都充满咗四川嘅独特风味。无论系做为夏天嘅开胃菜,定系聚餐时嘅下酒菜,川味口水鸡都非常受欢迎,令人一试难忘😋。当中嘅麻辣酱料更加系令人唔自觉就会流口水🤤,所以先有「口水鸡」嘅称号。真心推介大家都试吓,感受下四川菜嘅麻辣魅力😍。
最后,见到蒸气锅入面嘅嘢食,真系令人流晒口水,等紧佢蒸熟嘅时候,已经嗅到好香嘅味道🤤我哋六个虎视眈眈咁望住𠮶只厚身大龙虾🦞想连骨都食埋佢,肉质鲜甜多汁,仲要好Q弹💕姊姐唔停咁追加🦞
大家都食到捧住个肚咁走,好好食💓果然冇介绍错~下次再同姊妹食过!