2023-02-28
今晚朋友提意食特色啲既民族菜,就黎左阿诗玛食云南菜。 原来系香港揾到啱食啲既云南菜都唔易,呢间真系食得过。坐底店员都好好招呼,仲介绍我地食左个小食拼盘,水煮鱼,同黄金水晶虾酥。 仲有好几机都系好少有地方食到既𩠌。小食拼盘都好足料又新鲜,一边倾计真系一边食唔停。 酿茄子好鲜嫩,炸莲藕都好正。 最惊喜系黄金水昌晶虾酥,好松脆,虾又大只又弹牙,而且锅巴又非常吸引,佢炸物得黎又唔油利,食落唔会有罪恶感。松茸鲜鸡珍菌天锅又系好鲜味,鸡好嫩滑,饮完特别暖身。水煮鱼果然够野味,辣度啱啱好,而且佢既鱼滑得黎仲要冇骨。 黎呢度食辣真系冇错。锅巴手卷,同南乳鸡翼都系招牌特色菜。 本来以为都系普通野,点知又真系做得几精。 可以话佢地既云南菜好有本身民族特色风味,但又可以就返啱香港人既口味。而最开心就系可以食呢个美味既玫瑰冰粉。 佢同一般甜品唔同,本身冰粉都系健康又美颜既食物,加上好少地方有得食,真系不能错过。
松茸鲜鸡珍菌天锅又系好鲜味,鸡好嫩滑,饮完特别暖身。
锅巴手卷,同南乳鸡翼都系招牌特色菜。