2023-06-19
今日去观塘接朋友放工,顺便食埋晚饭先走,我朋友话观塘有间点心外型好靓嘅点心店,所以一齐就去试吓。一龙大满足 ,上到枱已经好吸睛,6粒点心都整得劲靓,又够创新,真系唔可以同人share,因为每粒都唔同款,想全部都试吓,全部都系创作点心,真系每粒都有惊喜,我就觉得全部都好好食,真系呢款系必点。大澳虾酱鲜鱿卷,炸得非常香脆,外面唔系一般嘅炸粉,而系似越南春卷果d网状外皮,食落口感好特别,d涵又劲香虾酱味,鱿鱼好弹牙,食菇好惹味。炸馒头猪柳汉堡,呢个中西合璧嘅点心好有创意,外面馒头炸到劲脆,但一d都唔油腻,中间夹住芝士,猪柳同沙律茶,估唔到又咗match。肉松马拉糕,马拉糕嘅质感好松软,唔算太甜,上面铺满肉松,夹埋一齐食,咸咸甜甜,又几唔错。一口咸水角,外皮个颜色劲吸引,2个橙色,2个绿色,食落外皮烟烟韧韧,而入面d猪肉涵又够juicy,好食。最尾店员仲送咗甜品比我地,真系劲靓,晶莹剔透嘅玫瑰花,食落原来系桂花糕,唔算太甜,食落好清新嘅桂花香味。