2009-03-06 339 浏览
估唔到之下收到电话去呢个聚会.有D 运仔咁..个日去到.店个边都留左一间房比我地.不过因为隔离有工程劲嘈..有小小影响.但都冇损我地试食既心情..好啦~先黎既系刺身先..但我地大部份人都唔系食前….都会做一个仪式…..唔系祈祷……其实系影相..包括我啦….大家都好专心咁去影..突然大家好PRO 咁..哈~`好啦..讲返食先..当中有2 SET 唔同. 包括(三文鱼、油甘鱼、八爪鱼、甜虾、剑鱼、𫠒红鱼)一见到卖相,已经有个信心食我过…感觉唔会因为呢次试食会..特登厚切比我地球因为之前食过一次佢$20 PROMOTE 既刺身.都系差唔多)我自己就比较钟意油甘鱼, 甜虾同三文鱼.但甜虾有小小失望.唔多够鲜甜..同埋我唔系咁钟意食呢D刺身,要用手/工具整走佢个头,话晒呢D都系生野..最好一啖一件,唔好搅咁多野最好啦..至于剑鱼.我自己都唔系太惯佢个种棉花既感觉..𫠒红-同三文鱼-新鲜既.. 八爪鱼.有D 略咸..跟住黎既系寿司:有三文鱼、吞拿鱼、我最钟意既巨珍宝带子、象拔蚌咀, 火炙黄金烧蟹棒军舰(毛蟹膏、加拿大海胆、甜虾蓉、阿拉斯加蟹肉)仲有系师傅新创作既双恋情人三文鱼-可能之前D刺身问题.
估唔到之下收到电话去呢个聚会.
有D 运仔咁..个日去到.店个边都留左一间房比我地.
好啦~
先黎既系刺身先..
但我地大部份人都唔系食前….
都会做一个仪式…..唔系祈祷……

其实系影相..包括我啦….
大家都好专心咁去影..突然大家好PRO 咁..哈~`
好啦..讲返食先..
当中有2 SET 唔同. 包括(
三文鱼、油甘鱼、八爪鱼、甜虾、剑鱼、𫠒红鱼)
𫠒红-同三文鱼-新鲜既.. 八爪鱼.有D 略咸..

跟住黎既系寿司:

军舰(毛蟹膏、加拿大海胆、甜虾蓉、阿拉斯加蟹肉)
仲有系师傅新创作既双恋情人
三文鱼-可能之前D刺身问题.感觉普通左.
吞拿鱼红到我有D怕..好似上左D师传粉咁..

珍宝带子-鲜甜好味..好难一啖食得晒..

象拔蚌咀-爽口.冇咩特别味道,食左一件冇咩冲动食第2件.
加拿大海胆、甜虾蓉-系我最钟意既。。海胆系鲜甜好食。甜虾蓉系出面唔多地方有.好特别.但最好唔好点酱油啦,因为都几咸下..但都值得试嫁
火炙黄金烧蟹棒, 系我觉得差既一个.,见卖相都OK 既.我问一问侍应问上面黄色既系咩黎。佢话系海胆汁黎。。但一试落去只系觉得甜唔似系鲜甜个只.浪费左蟹棒
毛蟹膏..可能系我食唔惯啦.太浓味啦..食落都有甜咪仲好浆口…如果份量减半加系第D食材度会平衡返D..

阿拉斯加蟹肉军舰-好清新爽口.用青瓜皮包住唔错

到之后再黎既双恋情人.
佢2个主要系用带子甜虾黎做BASE,只系用鱼籽(女)同海胆(男)黎分开男女..
讲真食落冇咩惊喜.但佢地如果系SELL 卖点既.我觉得.如果男女.用既炓转一转.会好D..可能系一大一细.拍住上(一个用牡丹虾同甜虾)咁啦…又或者一浓一淡,有D对比啦..
食左咁多饭..就黎左2款天妇罗(番薯同南瓜)..炸得OK 唔会油泣泣.
仲有系炸鸡软骨..几浓味.用黎送啤,一流.

系大家都饱左8成几个阵.仲黎左一人一SET 既串烧.. (鸡中翼、鸡肉、粟米、羊扒、墨鱼咀)个阵大家突然客气左好多..
你3唔要羊扒呀..不如我比栗米你呀..我3件换你一件呀..
鸡肉, 羊扒..系令我失望既..一个冇味,,一个干身太熟,冇咩肥系度.

鸡中翼同墨鱼咀-我比较钟意..如果个阵同朋友饮2柸.就唔错啦
栗米太大啦.食得比较困难.如果一片片.细细地O-O-O--- 黎烧会更吸引

到呢度啦..大部份人都希望之后个D 唔好黎啦.因为都几饱,我自己就有D 失望.如果佢之后黎个D系小小既.我都想试下..
结果我地CUT 左个鸟冬, 海鲜炒饭, 原条汁烧鱿鱼筒)
系我失望个阵..仲有D CUT唔切既.
仲有酱汁炒花甲同3样. 烧物
酱汁炒花甲-食落有小小甜.之后开始辣出黎,好野味
西京烧比目鱼、芝士什菇 , 黄金带子

比目鱼-我觉我冇鱼味,但食落都滑口既.
芝士什菇-要趁热食.放多一阵都出晒水..
黄金带子-我觉得呢个又系整得浪费既一个..佢D 沙律汁.甜到好假
好啦…终于试完啦..
试完紧系有D意见啦..

店个度都请左佢地既经理出黎听下我地D意见既.
整体黎讲..
多谢Openrice 安排左一餐丰富既午餐比我啦
餐厅个边. Fill 水同换碟真系好快.
味道感觉上会偏重左d.如果系咸甜之间有个平衡会好d.
刺身新鲜,值得试
碟个边唔好同张枱同色好D(Ref by其中一位食家)我都有同感
食唔到个乌冬有D失望,想再睇返佢手打既水准如何

可以再黎试过

刺身新鲜
寿司好多款式
天妇罗炸得唔错,火炙黄金烧蟹棒-差啦..
呢D都比较浓味.
大大盘寿司..如果唔系一早黎都食唔晒
双恋情人..唔太够特别
一定要趁热食,冻左硬鬼晒
餐厅经理听返我地此意见
大大盘寿司..如果唔系一早黎都食唔晒
双恋情人..唔太够特别
餐厅经理听返我地此意见
  • 珍宝带子
  • 加拿大海胆、甜虾蓉军舰
  • 油甘鱼刺身