餐厅: 青山灣漁港
资讯:

2021-10-03 3397 浏览
抵食又饱足嘅一餐生日饭,先去帮衬开嘅发记买海鲜,虾、鲍鱼、黄油奄仔蟹、象拔蚌仔再搭啲白蚬加一条劲生猛嘅大红鱼(免费的,可用作滚鱼汤)料钱只系$660。红烧炸子鸡皮脆肉嫩可惜味道有少少唔均匀,某啲位置偏咸,不过都好好味。白灼虾壳脆易拆,白灼煮理充分食出鲜虾嘅鲜甜,醮点辣椒豉油令鲜味更上一层楼秋葵云耳炒准山清新中带点镬气味道,空口食味道都唔觉咸,唔错。晚饭必点嘅小炒皇,舖满樱花虾干,配鲜鱿、菜莆、鲜虾、虾干、腰果、韮菜花,咸鲜又惹味。蒜蓉粉丝蒸象拔蚌仔味道偏淡,要淋啲辣椒豉油至觉有味,不过蚌嘅口感靭,我唔太钟意。浓白色卖相嘅鱼汤好鲜味,加入白菜同豆腐肴煮,味道刚好,胡椒味比较重,能僻除鱼腥味,饮多碗都唔会嫌多。脆皮鲍鱼外脆内嫩,不过味道唔太平均,第一只有味道,但第二只比较大只,肉靱又唔够味,加上有饱意,所以觉得麻麻哋。虽然有饱意,但点都会留番个「胃」置俾我至爱嘅盐焗黄油奄仔蟹唔使食多,半只浅尝就可以了,完美饱足呢餐丰富嘅生日饭
红烧炸子鸡皮脆肉嫩
可惜味道有少少唔均匀,某啲位置偏咸,不过都好好味。
虽然有饱意,但点都会留番个「胃」置俾我至爱嘅盐焗黄油奄仔蟹
唔使食多,半只浅尝就可以了,完美饱足呢餐丰富嘅生日饭
2021-10-02
庆祝纪念