2022-08-21 751 浏览
兰桂坊劲chill嘅weekend brunch,比酒店放题更啱我,劲长嘅沙律吧,好好味嘅芝士同冻海鲜,仲有香港top 2嘅pizza,另外main 都好好味呀,仲有我最钟意嘅甜品同酒,真系想每个礼拜六日都约人去食😍😍佢$448,包一个main,其他任食,pizza唔系主食,所以可以随便叫,好后悔无叫多款嚟食,不过唔紧要,一定有下次🤩仲可以加钱任饮红白气酒,我见在场嘅几乎个个都加,无理由唔加㗎。必食推介izza--平时食自助餐或者放题好少会食pizza,因为好快饱,但系呢度嘅pizza可以放心食,佢劲薄,而且系香港top 2嘅pizza,一定要试,我见每张枱都至少叫一个🤩佢有几款口味,即叫即整,好快就整好,好香好脆,两个人食完一个完全冇难度,想叫第二个嘅时候又够钟食甜品,所以放弃咗🥺冻海鲜--比之前食过某些五星级酒店冻海鲜更高质,尤其系螺,大只之余仲要劲弹牙,龙虾都好多膏好正,而且酱汁又多款,最好味系cocktail酱,酸酸甜甜,正。沙律吧--至少有十几款沙律,好多都系我未食过嘅嘢,所以我每款都攞少少嚟试,大部分都系我钟意嘅味道🤩南瓜、红菜头、火箭菜、broccolini、仲有太多太多

必食推介:

pizza--平时食自助餐或者放题好少会食pizza,因为好快饱,但系呢度嘅pizza可以放心食,佢劲薄,而且系香港top 2嘅pizza,一定要试,我见每张枱都至少叫一个🤩佢有几款口味,即叫即整,好快就整好,好香好脆,两个人食完一个完全冇难度,想叫第二个嘅时候又够钟食甜品,所以放弃咗🥺

沙律吧--至少有十几款沙律,好多都系我未食过嘅嘢,所以我每款都攞少少嚟试,大部分都系我钟意嘅味道🤩南瓜、红菜头、火箭菜、broccolini、仲有太多太多瓜菜,以为沙律得菜?咁就错啦,仲有烟三文鱼、烟熏吞拿鱼、鱿鱼、虾、八爪鱼等等嘅沙律,仲有啲真系唔知系咩菜嘅我都有试呀,有一款鱼以前旅游节目见人介绍过,真系劲丰富,好开心可以食到平时好少机会接触嘅嘢☺️

芝士--有几款芝士都好好味,本身比较钟意软身少少嘅芝士,除咗blue cheese同黑松露芝士,佢连车打芝士都系偏软身㗎,啱晒我☺️

主食--我哋好迟先叫主食,唔想太滞,最后拣咗慢煮鸡胸同煎三文鱼。呢块鸡胸一定系我食过最滑嘅鸡胸,真系好想知点样可以煮到咁嫩滑。而三文鱼都煎得好好味,层皮劲脆,加埋好特别嘅橙色酱,好好味。

甜品--呢度嘅甜品都好吸引呀,仲有我最钟意嘅tiramisu 🤩🤩食完一大旧又忍唔住去攞多旧🤭朱古力蛋糕劲重朱古力味,而且入面真系有香蕉,好好味。仲有芝士蛋糕,都好想食多件,但系佢每件都太大旧,唔敢再攞🤣

酒水--佢好在有几款酒拣,我哋先试咗一杯cocktail同一杯mocktail,两杯都好好饮,酒精浓度唔会太重,又唔会太甜,啱晒女仔饮。另外仲饮咗几杯气酒,好易入口,红白酒就冇试啦,下次试完再话俾大家知啦。

发现大部分嘢都系必食推介😆真系要好似我咁食得嘅人先可以试晒咁多样嘢。唯一我食唔惯嘅系啲腌制嘅嘢,例如红辣椒包住橄榄,因为唔知要点食,我直接咬咗一啖,好咸😂至于其他食物,我都好满意。

我𠮶日系full booking嘅,12点先开,但未够钟已经劲多人系出面等紧入去,睇嚟大家都好识叹,美酒佳肴,气氛好好,下次要约埋闺蜜去食先得☺️☺️