2014-05-26 5078 浏览
朋友介绍金丼放题,即管黎试试啦。哗 ﹗平都您唔信,闲日任饮任食都只系百二蚊,黄金时段都二百蚊有找。点解叫铁板和风呢?完全见唔到有铁板架㖞?餐厅入口都几隐蔽㖞,商场又指示不足,我都系逛左阵碰运气先揾到乍。见 receiption 虽小,但入到里面好宽敞㖞。抽气同空调都好够,眼见枱枱都火锅中都唔会话太大烟或味道太过浓烈。我仲以为系第一个到添,原来已经有班朋友仔到左喇,已经坐定定 order 中。哗 ﹗全枱都系女㖞,真开心,哈哈。拣个靓位先,我都要起动喇 ﹗真奇怪,张垫枱纸少左铁板两只字既?都好多款菜色拣㖞,但刺生得 10 款就有点失望喇 ﹗火锅汤底有五六种,火锅生料就普通左少少,大部份都系丸同菜。炸物、串烧唔少得啦,仲有乌冬、拉面炒饭咁,最搞笑连川式凉伴、干扁四季豆、辣鸡煲都有。粥粉面饭我都唔会考虑,包括寿司,食左唔洗食其他野喇 ﹗海虾,大路正常,味道都够鲜甜,如果能爽口啲就更好。肥牛,还可以啦,我较喜欢食肥美既新鲜手切牛颈脊。辣鸡煲,哈哈 ﹗味道都几甜架㖞,唔觉有辣味。雪藏鸡都系咁上下啦,唔难食,点豉油 ok 既。萝卜好老㖞,有渣又唔够甜。黎多个又系辣鸡煲?﹗我系叫猪肚鸡煲㖞,又黎多个辣

鸡煲,哈哈 ﹗味道都几甜架㖞,唔觉有辣味。雪藏鸡都系咁上下啦,唔难食,点豉油 ok 既。萝卜好老㖞,有渣又唔够甜。黎多个又系辣鸡煲?﹗我系叫猪肚鸡煲㖞,又黎多个辣鸡煲,入错单啦,唉。

清酒煮蚬,煮过龙啦,蚬熟到不得了,又干又靭,无味既?﹗无蚬味亦无酒味。再黎清酒煮蚬,刚才𠮶碗好唔掂,叫多碗试真啲,比多次机会您啦。依碗好少少喇,无刚才咁靭,较饱满,食落都仲有少少蚬味。但一样完全无清酒既味道,亦无任何香菜味道,仲好甜添,只系有日本甜豉酒味啰,到底知唔知清酒煮蚬系点煮架呢?

蒜香牛柳粒,廿十成熟既牛柳粒,蒜味浓郁,都唔算太过干硬既,可以接受,真系好似系超市买既五香牛肉粒噃。应该都系一早炒定架喇,暖暖地捞个炸蒜蓉就上枱啰。

鲭花鱼,鲭花鱼本身鱼味浓,所以简单既烹调已经好好味 ﹗烧得唔错,淡淡咸味带点肉汁,皮就有点韧,合格。如果跟个日式专 for 鱼既酸汁就更正,比用鲜柠檬更好。

盐烧三文鱼头骨腩,头就完全见唔到喇,旧旧都系骨腩。连埋鱼鳍一齐烧好多骨呀,点解唔切走去呢?无咩味道,质数一般,做椒盐会更好。第 2 碟盐烧三文鱼头骨腩,比之前𠮶碟好少少,无咁油腻,不过依旧无味。串烧味淋鱼肝,第一吓咬落去硬到咬唔开,要大大力咁扯啰。甜甜地又咽咽韧韧,一般啦。大家估黎估去都谂唔到依碟系咩黎啰 ﹗鱼肝?肝点解有尾又有鳍既?串烧?无野穿住架㖞,劲搞笑啰 ﹗应该系打错字啦。

酱爆带子,好可怕 ﹗又咸又涩,咩黎架?大量洋葱丝一齐炒,大家都放弃。三文鱼、甜虾、墨鱼、长脚蟹棒、鲷鱼、马刀贝,睇黎刺生系最稳阵既项目,虽然只有 10 款可选。三文鱼,软滑微甜,合格。鲷鱼、甜虾、马刀贝太淡无咩鲜味。最好味又新鲜反而系墨鱼㖞,黏口又弹呀 ﹗蟹棒最差,味道死实假到不得了 ﹗又湿又散,似大陆蟹柳。八爪鱼、仿鲍片,无味道的。

希灵鱼,一般啦。海胆刺生,腥腥地㖞,紫菜腍劈劈通晒风既。点解唔系 menu 上面架?点 order 到架?再黎多次海胆刺生,刚才得一板唔够分,黎多两板试真啲啦 ﹗唔系讲笑,真系有点腥,应该系品种问题。海胆刺生,到最后大家都唔想食,无紧要 ﹗我挨义气食埋去,唔想浪费食物。少少腥啫,还可以既。

鳗鱼寿司、北寄贝寿司、三文鱼寿司,我无打算叫寿司食架,但朋友仔坚持,咁我求其叫少少,3 款共 15 件啦 ﹗无人食,又要挨义气食埋去 ﹗饭粒质感免强接,唔系太黏太烂,但系寿司醋味欠奉。三文鱼、鳗鱼都还可以,系系北寄贝无味。北寄贝寿司,唔难食,入到口既。

火炙蟹棒寿司,不吃也罢。火炙三文鱼,一试无妨。最大问题都系寿司饭啰,唔系好得。溏心玉子,大家异口同声话熟蛋黎架㖞 ﹗又系无味既?点解今晚咁多道菜都无味架?就算系上面洒左蟹籽,淋埋酱油都系救唔翻。芝麻豆腐,胡麻酱豆腐?依个稳阵喇 ﹗豆腐嫩滑有豆香,胡麻酱开胃,满意 ﹗

枝豆,用盐水烚一烚,无问题啦,几好食。麻酱蕃茄,依个都一样够稳阵 ﹗蕃茄新鲜多汁,配上香口麻酱,Good ﹗一口炸豆腐,面头𠮶啲应该系七味粉,但依道菜照样无味,点解唔整椒盐呢?口感就外层内嫩。

炸芝士年糕,甜甜地热辣辣,几好 ﹗系芝士太少啫。南瓜天妇罗,微甜南瓜,味道不俗。蕃薯天妇罗,炸得松脆,外面脆而裸面软棉,甜甜地好食。海老天妇罗,实在太多粉喇 ﹗硬屈屈 ﹗又要去左个人造壳先食里面只虾,无味既虾呢。脆炸饺子,依个真系唔错 ﹗炸得好香口,里面仲依然充满肉汁,好味道 ﹗脆炸紫菜鸡,我觉得太浓太浊,已盖过鸡既味道,不过有朋友仔钟意食噃。惹味爆虾米,厚厚既一层炸粉再上面饱糠,里面包住一只虾,我个人不太喜欢。

串烧日本甜薯,依个 Good ﹗口感软棉湿润又热辣辣,微甜清新,好 ﹗碳烧鸡肉串,酱多得太夸张喇,成个口都系酱,而且好甜,唔太食到鸡肉味道啰,鸡肉腍劈劈。烧萝菠,大家都好钟意,但我对甜野麻麻地。烧牛油粟米,依个几好味㖞,反而朋友仔觉得太油啰。

日式蟹皇翅,我一见到就想试试喇,另两位朋友又有兴趣㖞,咁就前后三碗啦。个翅个样怪怪地既?滴汗中。我地三个一齐试第一啖,同一时间放低,算喇 ﹗食其他 ﹗碗里面除液体外,只要少量金菇,都几难饮吓,味道似日本酱油沟水,仲有少少菇菌类既蹹味,一啖致命 ﹗

海草叉烧拉面,都唔知边个 order 既,放左好耐都无人试头,格硬屈我食 ﹗我食无紧要,我个胃大把空间。都唔知系咪老板见我地咁食得,专登整碗乌冬过黎既 ﹗海草叉烧拉面,唉?﹗又惊又喜又够搞笑㖞 ﹗哈哈 ﹗超浓郁既猪骨汤底,味道几浓汤宝一模一样,个乌冬浸左咁耐都无过腍㖞,口感仍然滑溜,好味㖞 ﹗全晚最好食系似个乌冬喇 ﹗厚切叉烧,我仲以为系胶黎添,咬唔到既?又硬又韧㖞,格硬扯都唔点,系咪装饰黎架?真系笑左,哈哈 ﹗

和风烧薄饼,朋友仔推介,试试啦。我真系完全感觉唔到有风㖞,咩馅都无,食落似咸咸地既酥皮啰,应该有少量芝士。泡芙,炸既甜品,无意见。雪糕糯米糍,外购正常啰。服务真系有待改善架,好多时碗碟已堆即如山,我地都系自己攞去隔离枱啰。见老板好努力咁跑黎跑去招乎客人,身水身汗,我都唔忍心写得太狠,希望我既意见帮到您啦 ﹗加油呀 ﹗临中段先知道啤酒系任饮架 ﹗超初以为无啤酒供应添 ﹗

选择虽然算多,但质量参差,刺生种类同火锅生料种类系最少既,连港式、粤式、川式小食都有,入场费百几蚊就真系坚平,保证您食得饱 ﹗各方面都可以再做好啲,收费加少少无问题既。
海虾肥牛
辣鸡煲
清酒煮蚬
蒜香牛柳粒
鲭花鱼
盐烧三文鱼头骨腩
串烧味淋鱼肝
酱爆带子
三文鱼、甜虾、墨鱼、长脚蟹棒、鲷鱼、马刀贝
八爪鱼、仿鲍片
海胆刺生
鳗鱼寿司、北寄贝寿司、三文鱼寿司
火炙蟹棒寿司
溏心玉子