2019-10-05 1048 浏览
是日因社会问题铁路全面瘫痪,陆路交通大排长龙,连大型商场及连锁店也大多关门。唯有留在观塘闲逛小店以打发时间。 饿了走到观塘广场揾食,入咗呢间粉面店,似乎云吞和清汤牛腩也是主打。不过潮式紫菜四宝米线更吸引我。成碗粉唔算好大碗,四宝分别是白鱼蛋、鱼片头、墨丸及鱼皮饺,每样一粒。白鱼蛋同鱼片都几弹牙;墨丸的墨鱼味都算出;鱼皮饺都几大粒,味道正常。而紫菜唔系淋哂放系汤度,系未烫过咁放面,所以食落会有少少咬口。不过最正都系个汤头,通常粉面店的汤都系大地鱼汤,偏咸。不过呢间舖的汤多了一种甘甜味,同我食完碗粉后唔会口渴! 虽然以食粉来说,这个价钱同份量唔系特别扺食,少少贵,不过味道的确系赢过不少店。

2019-10-05