2022-05-11 1886 浏览
粉岭不停开新餐厅,但大多数系茶记、西餐果D,今次终于有间特别D嘅餐厅!!! 由开舖到而家,每日都有人龙。当晚一行四人,由于由朝食到晚,所以到左晚餐时间一D都唔饿,加上有个系小鸟胃,商讨之下觉得二人餐已经够食。二人套餐 $228 – 4𩠌2白饭2酸梅汤招牌酸菜鱼(小辣)唔好以为盘大得个样,其实料有唔少,鱼、芽菜、酸菜、窝笋外、原来仲有水晶粉,如果我知有嘅话,就唔会另外加$18要个粉😂,因为有点过多。鱼好滑,但鱼味唔重,质地较松散;鱼皮带点腥,但可以接受;汤底够酸,初初食唔觉得辣,但之后越食越辣。水晶粉系阔薯粉,好烟韧,但每条都痴到几实,加上阔身,有D难夹。败笔系酸菜好梅😲,应该煮左好耐,一D都唔爽脆。无骨口水鸡好好彩系鸡髀位,不过唔够滑,肉质偏实。麻辣酱调味啱啱好;花生够脆无油益味。秘制鸡翼4只炸粉唔厚,外皮够脆,友人话好味。鸡丝凉粉第一次食凉粉,大力夹佢会断开,本身无乜味,全靠个麻辣汁,鸡丝偏少,但整体味道唔差。呢度嘅酸菜鱼同太二比,虽然有段距离,但身为粉岭少有嘅酸菜鱼,价钱平民,全日无加一,份量又多,地点方便,性价比咁高,当然吸引大众。

二人套餐 $228 – 4𩠌2白饭2酸梅汤

招牌酸菜鱼(小辣)

鱼好滑,但鱼味唔重,质地较松散;鱼皮带点腥,但可以接受;
汤底够酸,初初食唔觉得辣,但之后越食越辣。
败笔系酸菜好梅😲,应该煮左好耐,一D都唔爽脆。

无骨口水鸡

秘制鸡翼4只

炸粉唔厚,外皮够脆,友人话好味。

鸡丝凉粉

2022-05-09
等候时间
40 分钟 (堂食)
用餐时段