餐厅: 海港酒家
资讯:

今天同屋企人去蓝田买野,行到差不多两点,妈妈就是提议到海港饮下午茶。其实海港也吃过不少次,不过多数是在晚市,下午茶就比较少每位茶芥$8,收费都算合理特价纸的款式经常都会更换,不错能让客人试多点不同款式嘛!精点、特点就以原价计算但大点、中点、小点一律都是计小点$13.5的价钱!非常吸引呢!难怪下午茶时间常常那么多人排队。海港都玩竹碳 黑皮既薄撑好似几得意咁 点黎试下~竹碳甜薄撑 $13.5之前食过原味黄色蛋皮 就烟烟韧韧既薄pancake皮 加入竹碳粉 其实除左颜色吾同左之外 味道系无分别依旧净系食到浓浓既椰丝花生味 甜度适中 皮又烟韧 不错竹碳版虽没有什么特别 但又无贵到 一试无妨!XO酱萝卜糕 $16.8不过不失鲍汁凤爪 $16.8卤得入味 每次去都点两碟!猪脚姜 $16.8有一粒卤得不太入味既鸡蛋 猪脚无乜肉 猪骨同姜多啲皮蛋瘦肉粥 $11.8酒楼既粥不嬲都吾错 够绵 今次仲多左几旧油条流汁奶皇包 $10.8我一路吵住要食奶皇包 所以妈妈叫左笼比我点知超失望啰 说好的流心呢⋯⋯我一直觉得酒楼既包点蒸出黎系特别松软 但依个真系一啲都吾松化!热辣辣食个包都可以硬硬既无流心 奶皇馅都吾好
其实海港也吃过不少次,不过多数是在晚市,下午茶就比较少
每位茶芥$8,收费都算合理
特价纸的款式经常都会更换,不错
能让客人试多点不同款式嘛!
精点、特点就以原价计算
海港都玩竹碳 黑皮既薄撑
好似几得意咁 点黎试下~
竹碳甜薄撑
竹碳甜薄撑 $13.5
依旧净系食到浓浓既椰丝花生味 甜度适中 皮又烟韧 不错
竹碳版虽没有什么特别 但又无贵到 一试无妨!
XO酱萝卜糕
XO酱萝卜糕 $16.8
不过不失
鲍汁凤爪
鲍汁凤爪 $16.8
卤得入味 每次去都点两碟!
猪脚姜

核桃马拉糕 $13.5
马拉糕上多左啲合桃 松软但味道很普通
食落似白糖糕既口感 得啲甜味
红枣糕 $12.8
我去任何酒楼饮茶都最钟意食红枣糕 每次都要叫一个 有啲酒楼整到劲浅色 淡而无味
之前食过一次海港 感觉吾错 所以今次再食返
上枱见到个底有啲水水咁 但食落依旧重红枣味 又够烟韧!吾错既
整体不过不失
2017-05-10