2019-09-01 739 浏览
旺角行完街我哋揾嘢食, 谂住平平地坐低歇脚,我哋揾咗间好抵食放题, 唔使200蚊任饮任食两小时。 如果时间许可仲可以上openrice买coupon,再抵啲。餐厅在兆万中心7楼, 环境有点昏暗,台与台之间唔算阔落。 饮品自取任饮, 选择唔多但亦有一款啤酒。剔纸仔点食物。 各款刺身,烧物,熟食,饮品和甜品, 特色系仲可以order 火锅, 非常多样化。放题指定动作,先来一轮刺身。 整体卖相唔错。带头赤虾大大只, 肉质够甜, 不过仍留有虾肠。 甜虾尚算新鲜,无雪味。 荣螺,赤贝够爽。 油甘鱼肉雪得比较硬。飞鱼子海胆手卷, 海胆份量毫不吝啬, 质数唔差, 但就加咗鳗鱼汁上去便有点奇怪~日式炒野菜,充满蒜香和黑椒味, 椰菜亦很爽脆, 但油份偏多。香辣炒蚬,  够镬气但蚬肉冇咩味。一口牛柳粒, 依然够镬气,牛柳够腍。串烧菠萝, 浸了太多盐水的菠萝 味道偏咸。串烧鸡翼够大只 皮够脆!椒盐三文鱼头, 炸得非常香口, 鱼头亦好多肉。椒盐串烧虾, 虾肉爽甜, 难得嘅鲜味。盐烧秋刀鱼,皮脆鱼肉亦够鲜味。烧青鱼, 肉质亦较嫩滑。辣酒煮花螺, 八角嘅味道比较重, 个汁较为甘涩。马拉盏炒时菜, 白菜仔本身够嫩,

香辣炒蚬,  够镬气但蚬肉冇咩味。

一口牛柳粒, 依然够镬气,牛柳够腍。

串烧菠萝, 浸了太多盐水的菠萝 味道偏咸。

串烧鸡翼够大只 皮够脆!

椒盐三文鱼头, 炸得非常香口, 鱼头亦好多肉。

椒盐串烧虾, 虾肉爽甜, 难得嘅鲜味。
盐烧秋刀鱼,皮脆鱼肉亦够鲜味。
烧青鱼, 肉质亦较嫩滑。

辣酒煮花螺, 八角嘅味道比较重, 个汁较为甘涩。

马拉盏炒时菜, 白菜仔本身够嫩, 马拉盏亦够咸香, 不过落手太重酱汁太浓,味道偏咸。

杂菇炒带子, 有中式小菜嘅水准, 蒜香惹味!

试了一款三文鱼炒饭, 下了颇多嘅三文鱼肉, 份量颇大, 发现底部很多油份, 厨师著实非常重手。

𫠒鱼小丸子热辣辣即叫即做,味道唔错!

蕃茄汤乌冬, 罕有地汤底清淡, 乌冬烟韧, 非常美味。

另一款麻酱冷乌冬, 唔会过多嘅麻酱,还有紫菜碎, 乌冬够冻, 份量的式,好吃得竟想再encore ~

时间关系我哋没有试火锅, 不过试匀各款美食都差不多饱饱了。

最后当然要试佢嘅甜品, 剔咗数款甜品但好似冇出漏了单, 自己去甜品柜取雪糕。😊 雪糕是香港制造的本地品牌, 试咗玄米茶味, 唔会太甜, 清清地, 作为甜品实在唔错!

走嘅时候都有好多人喺门口等位, 始终抵食都系一个重要考虑因素!