2021-06-27
途经旺角见到依间台湾野好eye catching而食评几唔错即刻去怀念一下台湾味先,装修真心赞,好多台湾用语靓靓装饰,令人好有台湾feel餐牌就以台湾主食为主,肉燥饭、牛肉面等等,加埋啲街头小食,盐酥鸡等水吧亦有手摇饮品,一应俱全红烧牛筋牛肉面(如果改埋叫半筋半肉就更更更台湾lu),卖相唔错汤底好浓既感觉,粗面有手打口感,有咬口既面身,个汤都几有牛味既同红烧味都配合得唔错牛腩好腍好入味,调味同肉质都相当唔错非常值得一试牛筋都好大旧但非常腍,入口溶化,好似食花胶咁真心高质既半筋半肉椒盐排骨肉燥饭,肉燥饭好干身同较硬,饭都好硬(而其实点解系台湾食肉燥饭好食啲其中一个原因就系台湾全部都系珍珠米,夹肉燥同鲁肉都会好食好多),椒盐排骨真系唔明椒盐左系边但味道又算唔错,改做「秘制汁煮排骨」就完美饮返啖芝士奶盖,有沉积物(如果你整过奶盖就知系未打得匀晒即)饮返另一杯蓝莓红茶反而仲好,最后试埋盐酥鸡,不过不失正正常常炸鸡粒总结一句,「人哋叫台湾面你咪叫返台湾面啰」其他食物质素真系好大出入,台湾面应该正既,当系港式台餐食既佢都唔贵既