2021-12-05
大街食guide大街自从有地铁利东站后,就成为左一条有好多特色食店既食街所以劳苏食都特意开左个系列去食尽小店大串,以灰黑色为主既型格小店,装修无乜,正正常常,个人认为串烧店raw raw地仲有街头feel餐牌比想像中多选择,亦有好多特式烧法叫住个酥炸多春鱼同酥炸墨鱼咀,送下酒等佢慢慢烧,墨鱼咀保持有汁好好味黑椒味烧牛仔骨,烧出嚟超香,肉唔太多,普通,但好有油香大串招牌鸡肉串,好似开左既鸡脾肉,好嫩滑,味道几唔错,好丰富既口感汁烧猪颈肉2.0,大大旧,但好嫩,好好味腌得正又肥美,食得好满足串烧牛柳粒,正常既,俾猪肉抢左风头,芝士烟肉烧蘑菇,又一正爆之选,芝士足味唔硬,靠烟肉提味保留鲜菇味,多汁又好味烟肉车厘茄卷,几特别既配搭,refreshing,孜然娃娃菜,无乜孜然以外既味,可能加啲蒜会正啲(个人口味)烧酱爆海胆丸,有爆酱既感觉,都好味,正常好味焦糖烧菠萝,无乜焦糖味,但都好味既,烧菠萝最重要既任务就系refresh口感,成功炙烧北海道蟹柳,原来有芝士,相当夹而好有风味,烧烤味浓,蟹柳好腍好正盐烧鸡软骨同盐烧鸡中翼都正常既,烧得都系好味汁烧墨鱼仔仔就真系惊为天人,谂住试下点知,烧得又香
烧酱爆海胆丸,有爆酱既感觉,都好味,正常好味焦糖烧菠萝,无乜焦糖味,但都好味既,烧菠萝最重要既任务就系refresh口感,成功炙烧北海道蟹柳,原来有芝士,相当夹而好有风味,烧烤味浓,蟹柳好腍好正盐烧鸡软骨同盐烧鸡中翼都正常既,烧得都系好味汁烧墨鱼仔仔就真系惊为天人,谂住试下点知,烧得又香,个汁又好惹味,墨鱼仔仲有鲜味惊喜既必食之选
汁烧猪颈肉2.0同汁烧墨鱼仔仔真系正第二度揾唔到,有风味多款式,又好味小店可能就要俾多少少耐性,无连锁咁快上菜咁啦,但依个价钱食依个水准绝对超值高质仲有种莫名既街坊温暖感觉
#唔等得咪一早whatsapp左再慢慢黎
#如果有埋街边档咁突然行过买一串会好爽