2019-03-19
敏华冰厅,其实系太兴集团下既一个冰室,卖新式怀旧,想保留冰室文化同食物,据称亦系希望继续旧文华冰室而命名文华以前既装潢、面包、甜沙牛面等等都出名,依家新既敏华都系以茶餐同茶记饭为主,重新包装设计,都几吸引既店内真系有昔日文华冰室既相,门口亦有自己制既包卖,出炉时都吸引好多人买,尤其是菠萝包估唔到粉面会黎先,沙茶牛肉面,卖相唔错,面质较腍但我钟意一食,哇,大家记住要捞匀埋啲汤先好食,唔系既话真系好咸,捞完都ok既,浓味忌廉鸡汤火腿通粉呢,汤底几正下,浓而不咸,几好味加埋通粉几夹,配埋热奶茶,比预期好饮,虽然茶味唔系好够,但都算滑同blend得埋跟住就系最出名既炒滑蛋,卖相都系无得输,入口好滑而好浓蛋味,我怀疑蛋黄数量多过蛋白配埋牛油厚多士,极度正完全难以忘怀,一定要食下超大鸡扒饭就真系超大鸡扒,望落大过旧饭,皮脆,鸡肉还算滑,配左葱油系一大亮点算系性价比好高下总括黎讲,其实就真系完全无旧文华或者旧冰室既感觉架喇,不过野食都算几好而有特色唔怪得之咁多人排队#另外推介葱油猪扒蛋饭转炒蛋#原来间味道都唔同有啲分店味精超浓
忌廉鸡汤火腿通粉
炒滑蛋配厚多士