2018-11-21
近几年香港都好兴将旧有既传统味道,加入新潮既装潢、食物设计、名称等等原素,务求不忘本的承传落去当然有啲做得好好,有啲做到不伦不类三苏记打正怀旧名号,位于西宝城正门转湾位,唔系多人行既地方用较新的门面尝试做返潮式x港式粉面,店舖设计不错餐牌以潮式粉面为主加好味小食,相片贴满周围,望落好正好吸晴既会系细蓉、炸鲮鱼球、炸酱面、腩汁萝卜、猪手等等第一次黎无理由唔食细蓉既云呑小小但几好味,有足整粒虾既,皮够薄、够滑身面身系较有嚼劲个只,无乜蛋味既,见仁见智啦,我自己觉得食细蓉个面既枧水味好正,佢系依个点相对无乜汤底反而正正常常,都几好味既,虾味有如果虾头/壳味多啲会更香更正既然sell怀旧,如果用面盖住云呑就会更有味道另一碗试左招牌鱼蛋粗,本身想食牛腩但俾招牌两个字吸引左,汤底唔重覆,面身较厚但无乜香味,可以接受既程度鱼蛋系非常非常爽口个只,口感好正既,个人觉得依只鱼蛋配蒸鱼豉油或甜豉油食好正食面顺便讲埋个潮州辣椒油,质素比起面食就差得多,主要只有辣油味,唔香,辣得太辣好彩有鱼露,补返少少会好啲蚬蚧鮻鱼球居然有得三粒三粒卖,好明显系街坊价,食落口感有点太黏,无太鱼肉既感觉,外面再金黄啲、脆啲、炸
蚬蚧鮻鱼球居然有得三粒三粒卖,好明显系街坊价,食落口感有点太黏,无太鱼肉既感觉,外面再金黄啲、脆啲、炸味浓啲就正啦但睇埋价钱绝对超值
腩汁萝卜好多粉面店都已经无做,得返贵啲既例如池记依啲有,但依度有之余仲要$10一大碗,大旧无渣,腩汁浓味,绝配唔食你蚀咋
依度好用心咁每个碗每只更都用返给公鸡,实在有心而且咁既价钱,性价比去边度揾
#好有心有味道既小店
#墙上劲多野食餐牌无