日式石烧牛扒热潮入港后,周围都见到有石烧牛既专门店,感觉有啲似拉面咁愈开愈多但愈开愈有得做厨师先将牛肉煎到一成熟,就放上300度火山石板上上菜,然后任你煎,熟度、㶶度自己拣,有得食有得玩就系吸引今次食既系铜锣湾牛极,舖面靓,一开门设计几特别,自助区放中间,令其他位置唔会好迫,枱枱都唔会距离自助区好远,加埋啲日本装饰,环境都算几唔错餐牌基本上食开既牛部位,肉眼西冷牛柳牛肩都有180G牛柳,牛柳系其中一个最珍贵既牛肉部位,卖点就系厚身,可以外焦内嫩,上枱超吸引嘅卖相,滋滋声好好听仲会用块厨纸遮一遮先,以免弹到油,份量好足好厚,烹饪时间到由于我较钟意食生啲(平时食五成靓牛食三成),所以切开后无反,一面煎㶶啲而入面既肉又可以保持粉嫩食牛扒当然先试配盐黑椒,有岩盐PINK SALT,牛味好浓,肉质嫩,热辣辣入口肉汁好多之后试下自家制烧肉汁,用较外面煎到焦香既部分配,较熟既口感,有日式烧肉感觉,好好味另一款既牛味,配饭一流本身食靓牛扒就唔太啱点辣酱因为太重味会盖过牛味,但试一试辛味芥末烧汁,一食上瘾以为普通辣椒酱咁,点知佢唔会死辣或死咸,少少辣又好有芥末味,配牛扒都好正好惹味熟啲㶶啲既部分会更正试
餐牌基本上食开既牛部位,肉眼西冷牛柳牛肩都有

仲会用块厨纸遮一遮先,以免弹到油,份量好足好厚,烹饪时间到
另一款既牛味,配饭一流

牛柳

自家制烧肉汁

牛柳边

熟啲㶶啲既部分会更正
试埋自助任食既饭汤同沙律,珍珠米饭配紫菜粉,加埋烧肉汁同牛肉食好夹好正
沙律俾想像中鲜,有日式酸汁同芝麻酱,日式牛肉汤超惊喜,真系有牛肉完全无扼你(啲牛肉都好味添),牛肉汤清得黎都好有牛味,相当唔错

辛味芥末烧汁

自助汤饭沙律

日式牛肉汤

成餐既感觉良好
牛肉质素高,酱料、配菜都全无马虎,称得上几优质下添,又食又玩仲一定饱都系$85起跳(牛肩排),惊人既性价比
好有风味既餐厅,未食过石烧一定要试下

#牛扒烧肉双重享受
#油烟比想像中少