2022-09-13
铜锣湾食泰国船面无理由唔试下船皇,地点就脚,过江龙船面品牌,泰国好似有好多间分店🇹🇭装修唔系传统泰菜,系新派简约风,舒服自然既,餐厅当然系船面,加入港式风情做「车仔面」,亦有唔少泰国小食同串烧,几啱口味😆牛筋腩冬菇泰国牛肉丸汤金边粉x正宗船皇牛骨汤,加船皇海鲜酱,超丰富上枱,已经好香🤤先试汤底,正宗船皇牛骨汤,超浓,牛味好浓再加埋唔同既香料味,斑兰叶、枸杞依啲,饮得出一定熬左好耐👍🏻如果想再牛啲就唔好加海鲜酱,但加左海鲜酱就会惹味啲😌泰国空运炸猪皮浸落汤,好似食边炉炸鱼皮咁,好浓好香好味🫶🏻柱侯牛筋腩,惊喜,完全唔使担心同泰式牛汤唔夹,反而令个汤甜甜地,#牛筋腩 又够晒腍超入味😻鲜冬菇,冬菇就无特别,不过车仔面我一定食冬菇,吸晒啲汤变牛骨菇,爽滑好味😋#泰式牛肉丸 都好味,细细粒几弹牙,我食船面既首选🤪#金边粉 软硬几适中,挂依个汤食正啦🤗🐻劳苏食🐻推介 —— 牛魔王串烧拼盘👹,见到「牛魔王」就流口水,分别有牛柳粒、牛舌同沙爹牛肉各两串,上枱香到爆😮💨牛脂同香料味都满分,份量好多串串都好大串,拣左泰式辣汁去烧,完美选择👍🏻😗牛柳粒劲大粒,外面焦香,溶左既牛油,肉质滑而有口感,高质😎牛
🐻劳苏食🐻推介 —— 牛魔王串烧拼盘👹,见到「牛魔王」就流口水,分别有牛柳粒、牛舌同沙爹牛肉各两串,上枱香到爆😮💨牛脂同香料味都满分,份量好多串串都好大串,拣左泰式辣汁去烧,完美选择👍🏻😗牛柳粒劲大粒,外面焦香,溶左既牛油,肉质滑而有口感,高质😎牛舌相当大块厚身,系满足既感觉,配搭超夹既泰式辣汁😻沙爹牛肉,有埋沙爹加成仲惹味,肉质好腍好好味😋