2022-08-12
今日同朋友揸车出去西贡chill下食个tea,再一次黎到呢间充满澳洲风格既café,其实【Little Cove Espresso】一直都系西贡人气小店,性价比相当高,不过因为都落雨既关系,好彩地可以唔洗排队。今次我就点左份系澳洲好常见既French Toast同Affogato,但外观同味道一啲都唔常见,更加可以话系结合视觉同味觉既享受🥰👀👃🏻🍞法兰西多士 (French Toast) $98 (味道:5/5)一上枱已经俾佢既卖相吸引到,摆盘用左唔同颜色既材料点缀,绝对打卡必点。味道方面亦都俾满分💯食第一啖时满满浓郁既奶油、玉桂、蜜糖既甜味,不过相对太甜。食第二啖时加埋个软芝士(Mascarpone),淡淡既奶香岩岩好可以中和返本身多士既甜味同油腻感,成件事即便升华左。另外除左多士本身既口感,开心果碎既脆口加埋芝士柔滑既感觉令成个层次好丰富。☕阿法淇朵 (Affogato) $48 (味道:3.5/5)另一个系澳洲必食甜品,咖啡同雪糕层次分明,入口首先感觉到Espresso既香味,之后再慢慢去到云呢拿雪糕既味道,而且个雪糕都食得出绝对唔系平野。