2021-12-15
又到一年一度我最最最期待既十二月!因为系圣诞节啊~🎄🤗 今次二访尖沙嘴既Whatever Bar,并且超荣幸有机会食佢地个限定圣诞menu 🎅 食饭之前,侍应送咗两个超可爱 超应节既头饰卑我地,一个鹿角🦌,一个圣诞帽圣《🍾圣诞套餐 $538/person 》(已包括一人一杯红酒/白酒🍷)🔹Appetizer - 香煎带子意大利馄饨| ⭐️: 3.9/5足足有四只义大利馄饨 🤓 我同朋友一人两只,作为starter 都几满足✌🏻蘑菇汁配上猪肉馅料既馄饨,热辣辣又饱肚。 香煎带子外脆内软,煎得啱啱好👌🏻 鱼子酱对狸猫黎讲略咸,不过由于今次都系我第一次食… 所以好难评价佢好唔好🤣🔸Appetizer - 温室青瓜蕃茄火鸡胸他他| ⭐️: 3.6/5味道酸酸甜甜 相当开胃🤭 青瓜配番茄令成个他他都好清爽 🍅 他他入面亦有鸡胸肉,balance返整体口感。整体而言,狸猫觉得唔错,不过朋友就麻麻个沙律酱,如果怕唔啱味就推荐拣返栗子汤🔹Soup - 栗子忌廉浓汤 | ⭐️: 4.4/5初头我同朋友都以为系杂菌汤,结果饮落发现系栗子汤🌰‼️ 一开头我地两个都觉得比较淡味,唔算话特别好饮…不过!我地两个一直认为
《🍾圣诞套餐 $538/person 》
(已包括一人一杯红酒/白酒🍷)
🔹Soup - 栗子忌廉浓汤 | ⭐️: 4.4/5
初头我同朋友都以为系杂菌汤,结果饮落发现系栗子汤🌰‼️ 一开头我地两个都觉得比较淡味,唔算话特别好饮…不过!我地两个一直认为越饮越好饮👍🏻 仲要系有D上瘾咗佢个栗子既甜味。可能因为栗子汤平时真系无咩点见过饮过,所以都几惊喜同特别既味道 🤩
🔸Pasta -加拿大海胆三文鱼籽手工阔条面 | ⭐️: 4.6/5
近排唔少西餐厅都超兴海胆意粉、仲要收成$2xx碟🤭 但如果嗌呢个圣诞套餐,佢就已经包埋个加拿大海胆意粉🍝性价比都算系咁~ 手工意粉口感烟韧,配上甜甜海胆汁 👍🏻 重点嚟啦,个海胆究竟好唔好食呢?狸猫一向对系香港食到既海胆有偏见(又苦又腥🥲)不过呢个完全唔会!反而鲜甜又creamy,改正咗我一向对海胆既恐惧😉 希望餐厅完咗圣诞都可以将个海胆意粉放落后regular menu 📖 等大家除咗圣诞之外都有机会试 ❤️
🔹Main Course - 砵酒烩M5 和牛面颊肉 | ⭐️: 4.2/5
由于狸猫唔食牛,所以转述朋友食后感: 和牛煮得啱啱好,唔会太生,但都唔会太鞋口。 我朋友系唔太钟意酒味,佢都话个汁得甜味,唔睇menu 都唔知原来用酒嚟煮 🍷 狸猫试咗伴碟嘅薯蓉,成个course 都好有份量😝
🔸Main Course - 烧原只龙虾及盲𫚧鱼配蒜蓉香草牛油汁 | ⭐️: 4.4/5
龙虾好厚肉🦞 锯扒我听得多,锯龙虾肉又有无听过 🤣 唔好睇只龙虾好似细细只,狸猫我都分咗4-5份先可以完完全全食得晒🔪 鱼肉就非常软身,都唔洗点切就可以食,重点系佢索晒D 牛油汁,好鬼邪恶 好鬼好食 😈
🔹 Dessert - 法式千层配云呢拿雪糕 | ⭐️: 3.6/5
千层酥皮好似两层饼干多过酥皮😂 对甜品有一定要求既狸猫觉得佢地有进步既空间💪🏻 Feedback 咗我既意见卑佢地,佢地都话会继续研究点整得好食D
🔸Dessert - 朱古力心太软配云呢拿雪糕 | ⭐️: 4.0/5
心太软好难唔好食🍫 焗到外脆内软,配上超冻既雪糕🍦系成餐最完满既closing~
—————————————————————
整体而言,狸猫觉得今次既圣诞餐体验非常满足💯 第一次嚟食已经觉得佢地食物质素唔错,今次二访好似比上次更加加分✨ 呢个价钱,圣诞时节可以食到海胆/龙虾/和牛,狸猫觉得已经超值得 👍🏻 狸猫我食完个意粉基本上已经7成饱😧 食晒成个meal 差唔多95% 🤧 平时劲大食既我都咁,真系唔需要担心食唔饱~另外一点,餐厅位处于尖沙嘴地段,食完Christmas Meal 仲可以同另一半/朋友/屋企人去睇灯饰🥰
👉🏼 碌向右睇详细MENU,圣诞时节24-27 DEC 限定供应。有兴趣既朋友快D 去Openrice Book 定位啦 😌 咁抵既set meal 真系手快有手慢无