餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

天虹海鲜酒家简直系南丫岛索罟湾嘅landmark,老公一直都好想试,于是就喺平日攞日假,享受一个宁静嘅南丫岛之旅。因为都打算去天虹食饭,所以预先已经预约咗天虹专线,由尖沙咀码头上船出发,直达南丫岛索罟湾。虽然系平日,但都不乏捧场客,所以都有各式各样嘅海鲜挤满每一个鱼缸。枱上已经预先放有调味酱,食过觉得好味嘅仲可以即场选购。我哋叫咗个二人餐,首先系牛油焗龙虾,龙虾嘅size唔算好大,但肉质仍然新鲜弹牙,仲有好多虾膏,用牛油煮过之后特别香浓惹味。椒盐赖尿虾王都几大只,比我嘅手掌还要大,而且炸得香脆,基本上连壳都可以食埋。赖尿虾肉唔算多但系就好鲜味,再加埋炸得脆脆嘅虾壳简直系绝配。之后就轮到食鲍鱼,其实只系简简单单加咗陈皮、葱丝清蒸,再淋上豉油,都已经够晒味,鲍鱼就够新鲜弹牙!粉丝蒜蓉蒸扇贝就比较逊色啲,扇贝比较干身,而且蒸到有点缩水,味道就尚可。炒菜好多蒜蓉。炒饭有两只大虾,然后就系叉烧、炒蛋同埋大量葱花, 唔食葱嘅朋友记得要走葱。呢度有得叫椰青,坐喺海边饮住椰青都几爽!最后仲有甜品,系每人两粒雪米滋🍦今日终于一偿老公嘅心愿,嚟到南丫岛天虹食海鲜餐,始终呢度系做游客生意,我觉得价钱都比较贵
枱上已经预先放有调味酱,食过觉得好味嘅仲可以即场选购。
牛油焗龙虾
椒盐赖尿虾皇
陈皮蒸鲍鱼
蒜蓉粉丝蒸扇贝
炒菜好多蒜蓉。
清炒菜苗
天虹炒饭
呢度有得叫椰青,坐喺海边饮住椰青都几爽!
新鲜椰青
最后仲有甜品,系每人两粒雪米滋🍦
饭后甜品
今日终于一偿老公嘅心愿,嚟到南丫岛天虹食海鲜餐,始终呢度系做游客生意,我觉得价钱都比较贵,不过佢包埋免费船俾食客来回市区至南丫岛,要营运一艘船成本都高,所以只能够说一句:「羊毛出在羊身上」啦!
牛油焗龙虾
椒盐赖尿虾皇