2014-01-26 490 浏览
每逢过年,好多餐厅都力谷盆菜,无他嘅,因为盆菜市场大嘛。有啲人食团年饭怕出去同人逼,又怕被人锯,又唔想煮餐蒙,一个大盆菜,加一两味小炒,煮啲饭,就够十个八个人食;又或者晌过咗年食开年饭,出面好多铺头都未开炉,市况冷清,索性订啲盆菜围住一齐食,够气氛 。所以,渐渐越嚟越多人晌过年期间订盆菜食。曼谷泰菜依间泰菜馆亦唔例外,都应应节推出「泰式风味招财进宝盆菜」(6位用),早前无耐先嚟过帮衬,依晚,又有幸出席跟一众食友提早做节食团年饭,首尝依个泰式盆菜 。其实所谓「泰式盆菜」都只喺晌我哋食开嘅盆菜,加入「泰式」食材元素,例如:泰式猪手、泰式扎肉、泰皇贵妃鸡等等,其他材料,都喺传统中经常见到,包括原只饱鱼、大虾、虾丸、冬菇、蚝豉、鸭掌、西兰花、黄金鸭,以及垫底嘅炸芋头、莲藕,一共13样食材,可谓非常丰富,当中不乏用料矜贵 。暂以好意头优惠价$668推出,供应期至2月13日(需3日前预订,于分店自行取货),而且仲可以用$58加配原价$88嘅泰式甜品拼盘,贪新鲜又想今年转转口味,不妨订番个试试 。虽然个盆菜话6位用,但其实份量都几十足,拎上手都几重架,多几个食都仲够。拎到返屋企,加入随盆菜附
虽然个盆菜话6位用,但其实份量都几十足,拎上手都几重架,多几个食都仲够。拎到返屋企,加入随盆菜附送嘅原汁原味酱料慢火煮滚后即可食用。当然,筷子、匙羹及纸碟俾埋你,食完唔使烦干手净脚无烦恼
。一众材料排列有序,汁底一滚起,我哋就急不及待起筷「揾食」:
泰式猪手 - 睇落几肥,估唔到食落又OK,外皮肥而不腻,肉质炆得软腍,甚有食元蹄嘅感觉;
泰式扎肉 - 扎肉柔软中有少少咬劲,无话特别好食,都唔错;
泰皇贵妃鸡 - 食落鸡肉非常嫩滑,甚有水准;
原只鲍鱼 – 都算大笔喇,饱鱼够大只有睇头,鲍味不俗,有咬口;
虾丸 – 无试;
冬菇 – 冬菇几香菇味;
蚝豉 – 蚝豉唔喺好大只,但都煮得入味;
鸭掌 – 无试;
西兰花 – 无试;
黄金鸭 – 无试;
炸芋头 – 芋头先炸过再煮,唔易散,入口粉香;
莲藕 – 好爽脆,经酱汁浸透,特别浓香。
泰式风味招财进宝盆菜
深海大虾 - 有无发觉上面食材无咗啲虾,无错,你睇个盆菜都唔见有虾,因为大厨俾个「惊喜」大家,将啲虾整咗另一度菜蒜蓉煎炸大虾,卖相好吸引,大虾炸过再加入大量金蒜、辣椒煎香,所以份外惹味
。不过,碟虾喺先过个盆菜拎出嚟,搞到我哋错以为依碟喺另一道菜!
顺带一提,椰青每个星期都会返两次货,货源新鲜,开店之初卖嘅$45减到依家$38,仲要买一送一
,真喺抵饮到极。所以小弟都点番个饮,入口清甜天然,椰青肉亦可慢慢刮出嚟食
椰青
今晚预早同一众食友团年,饭后又有零食小礼物收,真喺食得有气氛又开心
庆祝纪念
团年饭