2020-02-25 34 浏览
今次系我第一次到访呢间餐厅。我地点了⼆⼈餐(HKD318)。餐厅座位宽阔,四处有着可爱的盆栽饰物,布置布置淡雅⾃然。我地坐近窗边,室内光线柔和,引入⾃然光,感觉舒泰,不少情侣相依,照亮了餐馆。候餐时 ,节奏感强嘅旋律为餐馆注入了活⼒和动感,即使⼀⼈独坐也不 感沉闷。⾸先上枱嘅系焗自家制芝士肉酱意粉。意粉处理得相当好,软硬适中,带有微微番茄酸味同淡淡⾁香;意粉条条分明,铺有香浓芝⼠嘅酱汁,卖相吸引。酱汁饱满丰富,浓稠嘅芝⼠带有鲜嫩爽脆嘅⾁粒,尝过后都有说不出的幸福和满⾜感,无疑为整道菜升华。这道菜可⾒餐厅嘅⽤⼼和细腻,单从酱汁的⽤料和烹调已⾒功夫:酱汁中⾁碎略有脂肪,脂肪比例啱啱好,⾁质鲜嫩⽽不油腻;餐廰将洋葱粒混入酱汁,不但能带来清甜的味道和丰富⼝感,而且巧妙咁搭配芝⼠及除去了⾁腥;洋葱嘅处理繁复,除了要切得精细,仲要用好多时间将洋葱炒⾄香甜而且无㶶。碟意粉无论喺⼂⾁酱同意粉⽅⾯都处理出⾊,三者毫无违和感。同⼀碟意粉喺普通⻄餐馆,只会变成⼀碟三种不同食料混在⼀起嘅「意粉饼⼅。 再黎嘅系卡邦尼意粉,意粉⼝感不错,软绵绵的。味道让⼈叹为观⽌。唔好少睇每⼀条意粉,佢哋吸满了酱汁,锁住了配料的

再黎嘅系卡邦尼意粉,意粉⼝感不错,软绵绵的。味道让⼈叹为观⽌。唔好少睇每⼀条意粉,佢哋吸满了酱汁,锁住了配料的鲜美:忌廉的香浓⼂烟⾁的鲜甜同蘑菇清香,畀人感觉每
⼀啖意粉,就是⼀碗浓郁嘅忌廉汤。配料充分而且同意粉嘅比例系一比⼀。两者混合, ⼀啖啖食嘅烟⾁同蘑菇,令⼈直呼「顶瘾」。最为神奇的地⽅系配料没有因同意粉⼀齐煮熬焖透⽽失⾊,反⽽百家争鸣。

相较之下,炸薯条就未如前两意粉咁突出。薯条亮丽⾦⿈,外脆内软,油炸不过火,唔会将薯条炸到又干⼜硬。薯条是厚切的,好有咬口,⼝感极佳。相比起幼身嘅薯条,厚切嘅薯条更能畀⼈食到薯仔独有嘅香甜味同黏黏嘅淀粉感,唔会畀盐花掩盖了薯仔本⾝的味道。薯条不只有盐香, 仲有丝丝紫菜的清香,令⼈食指⼤动,再配上蕃茄酱,味道变得更均衡鲜美。

是次甜品有蓝莓芝⼠蛋糕。我对甜品嘅兴趣不⼤,食唔到太多。佢嘅口感就如「莎莉蛋糕」,软绵绵咁带点坚实,⼝感不错,味道亦系正常嘅芝⼠味。我朋友叫纽约芝⼠蛋糕,个蛋糕口感实净,芝⼠味浓郁,不过好似有少少甜。

我地叫两杯奶茶,奶茶味香甜幼滑,可以试一试。

呢间隠于闹市嘅餐厅唔错,值得我⼀食再食。
2020-02-04