2008-01-26 45 浏览
屋企人无意中买了一个红苺芝士包给我,我想讲话:很美味ya!本想再encore,但屋企人到第二日lunch至tea time经过想再买已失去了包的芳踪…未出炉?俾人买晒?直到今日我又再有机会食,原来同我预料一样:拎去叮一叮更美味!第一次我食时系因为忍唔住太肚饿冻冰冰都照摆落口。但冻冰冰都无碍芝士个口感…我谂不论系卡夫芝士甚至每逢芝士或牛油冻冰冰夹落个面包系很难食的,但这个包当时没有给我食不下咽芝士硬块的感觉~或者个包馅有少许牛油味,顶多俾我牛油夹面包的感觉而已。到第二次食时我就慢慢叹…对它温柔一点,帮它焗个桑拿拎去微波炉叮一叮。原来半溶状态真系唔错!叮后的芝士个口感仍然软绵绵,又不会像卡夫芝士叮后个口感很杰很胶…再有粒粒红苺就唔会太漏啦!第一次买时个包馅劲大方啰!包馅占了整个包的三分二…到第二次买的芝士馅冇第一次咁多但都填满晒(第二幅图),但两次的红苺干都数量充足。$6一个,仲要月饼咁大个咋!我觉得算贵,但合我心意就没所谓啦!至于我亦食了五个唔同味的麻糬,分别系绿茶、士多啤梨、朱古力、芝士和黑芝麻。由好味的次序我会排列为芝士>黑芝麻>朱古力>士多啤梨>绿茶
[本文章指上水分店]

屋企人无意中买了一个红苺芝士包给我,我想讲话:很美味ya!

由好味的次序我会排列为芝士>黑芝麻>朱古力>士多啤梨>绿茶

理由就系:
芝士—我本身系芝士怪,而芝士焗后入口粒粒感唔明显,但芝士味都很香啰!
黑芝麻—口感有劲多黑芝麻,味道很自然的一个。
朱古力—整个闻落很香很浓的朱古力味,亦有朱古力粒粒,但唔会甜。
士多啤梨—有士多啤梨粒粒,食落整个包都几fresh~系个味令我谂起麦记雪糕新地。
绿茶—食时有很浓的绿茶味,但唔g点解入口有种粉感,即系很令我谂起食紧绿茶粉。

麻糬平日食开a1,但再食山崎我会拣芝士和黑芝麻。

食后感:两款包我并唔系购买当日即时食,留待第二天的早餐原来都ok...印象中食开的a1系要即时食才好食,留待第二天系会差天共地,庆幸a1摆了半晚都没太太异样。

***味道5分系俾芝士那款