2017-07-01 3150 浏览
这间位于太子新开不久的餐厅「包贩子」,名乎其实主打「包」,所卖的包子大受欢迎,在IG上大行其道,小妹被比佢地出品既包吸引住,锁定要在放工后要去潮圣一番。餐厅好似系由一班年轻人开设,黑色门面配上白底招牌同盏鬼插画,简简单单,感觉好文青,有台湾味道!店内坐位唔算多,但都有望窗的高枱位;另一旁有售卖自家品牌(定寄卖?)的产品,帆布袋、明信片、胶带等,都有著浓浓文青感。餐牌只得三页,一页饮品、两页食物;食物以包为主打,有分包/多士、全日早餐和小食;据说他们的面包都系自家制自家发酵,很有诚意!本身系网上见到佢地既饮品胶杯有印上插画好可爱,谂住叫返杯影下相,但原来堂食就唔会用到胶杯,有点失望。先叫左份小食盐酥菇 $38,佢地既盐酥菇真系好刷咀,真心推荐!条条菇都炸得够晒干身,食落唔油腻,咬落酥脆可口!怕干既话仲有埋沙律酱比你。小妹忍唔住系咁食,食到最尾仲有件炸金菇架!最后仲追加多一份,太为食了!咕噜鸡包 $62烘过既包十分香酥,对切完都唔会走样,一咬面包碎跌到一台都系。食落带阵阵牛油香,面包质感又够软熟,剩系个包已经觉得好食!面包夹住炸鸡扒,炸到好似吉烈咁,不过炸粉唔算厚;咬落好脆之余鸡肉仲保持到

店内坐位唔算多,但都有望窗的高枱位;

盐酥菇

咕噜鸡包

咕噜鸡包 $62

面包夹住炸鸡扒,炸到好似吉烈咁,不过炸粉唔算厚;咬落好脆之余鸡肉仲保持到肉汁,肉质尚算嫩,配埋咬落多汁既厚切新鲜菠萝,成个包顿时变得好清新。成个包就好似将一碟菠萝咕噜鸡球汉堡化,小店的用心制作,简单又好味。
芝士+烟肉+荷包蛋

芝士+烟肉+荷包蛋 $52
其实小妹钟意呢个包多过咕噜包,貌似简单既组合,组合埋又新鲜整起既真系好食。

里面的芝士呈半溶既状态,切开个荷包蛋仲有流心架,当中的烟肉唔似烟肉,初时仲以为入面夹左猪扒,因为佢系偏似火腿扒个类较为厚身,仲要有煎过架,咸香味足真系好惹味!
陀地西多

陀地西多 $66
到呢款压轴甜品出场,西多士唔再系配牛油同蜜糖!呢款个名咁有气势既西多,配搭既系花生酱雪糕同蜜糖脆脆!

件西多炸得唔油腻,配埋雪糕一冷一热真系好夹!个花生酱雪糕,雪糕质感食落带点冰感,仲食到有花生碎,花生味好香,好钟意呀,加埋当中既蜜糖脆脆食仲可以增加口感。如果雪糕既份量可再多点会更好,因为完全唔够喉,我唔介意加钱架。
盐酥菇
芝士+烟肉+荷包蛋