2011-03-20
♡ 金衣白玉 (凉拌芦荟带子滑豆腐) ♡第一道前菜来吧,用上嫩豆腐 (不知是不是绢豆腐,很滑唷!)上面有芦荟粒,鲜甜的带子粒和芥兰,上面再以金箔点缀,金光光闪闪的即时高贵起来,初初听到酒店方面的 Marketing 同事介绍有姜汁在内,以为会很重姜味,但食落口,我和点点都不约而同觉得姜味好温和,反而因为少少姜味,带出其他配料的鲜味!在底下的这个不记得是什么来,但很爽脆,我很喜欢吃!(按:后来问左王子,原来系窝笋,香港好少有架!系季节性既菜黎既)♡ 雪里藏珍 (燕窝蟹肉炒蛋白) ♡这个一看到这么多的燕窝,又是即将高贵起来,看上厨师对食物的美学,把翡翠豆苗摆放成一幅图画般,靓靓!蟹肉蛋白我好钟意食呢,蟹肉既鲜甜配搭蛋白既清淡!加埋养颜既燕窝,每一啖都有燕窝蟹肉同蛋白,超满足!♥♥♥♥ 仲要呢,平时我唔会点食个雀巢的,但呢个用面黎炸成既雀巢,唔油腻仲好香脆添,我成个雀巢食晒添唷!(按:酒店方面解说,话就呢个雀巢都用左好多唔同既物料去造过,但系都系以用面黎炸口感最好!)♡ 参灵养生 (灵芝菇伴酿海参) ♡先吃灵芝菇,哗!好入味,就是想说我很喜欢吃某部份的菇,灵芝菇是其一!然后就是海参,海参本身
♡ 雪里藏珍 (燕窝蟹肉炒蛋白) ♡ 这个一看到这么多的燕窝,又是即将高贵起来,看上 厨师对食物的美学,把翡翠豆苗摆放成一幅图画般,靓靓!
♡ 参灵养生 (灵芝菇伴酿海参) ♡ 先吃灵芝菇,哗!好入味,就是想说我很喜欢吃某部份的菇,灵芝菇是其一!然后就是海参,海参本身冇味道的,但口感会很爽!加埋汁酱,请很惹味!
然后是看名字有酿字,就知道内有干坤呢,是虾胶呢,有点弹牙加埋爽爽地既海参,每次都要直切然后海参虾胶一齐食!好味!(我喜欢吃虾.....)
♡ 花漾年华 (虫草花菇炖鳘胶) ♡ 鳘胶,闪闪第一次听,连读都唔识读,原来系有边读边 (鳘:音"敏"),初初以为系花胶,原来鳘胶系好养颜润肺,同埋可以加强免疫力同复原能力!个口感好似花胶咁!炖汤仲要鳘胶,不过个汤都唔会胶质好重,仲有清清地!
虫草花我之前听过了,有少部份冬虫夏草既功效(当然系冬虫夏草劲好多啦!)!虫草花口感好似金菇咁,但佢既成份又多过金菇好多㖞!我自己觉得几好味!
花菇系我其中一个钟意食既菇类,吸收左炖汤既味道,但又保留到花菇既香味!正!
♡ 雪肌透红 (玉露浸生班球) ♡ 第一啖饮个玉露,估唔到系乜野,原来系米水,呢个构图又系好靓,一间既杞子好似一个♥咁!加埋清爽既翡翠豆苗,感觉好清新!
生班球又好好味!班球滑滑的,爱吃鱼的我,真的很喜欢!鲜味的鱼配搭米水,原来系咁相配的,真系原来精致既中菜都一以好花心思的!
♡ 纱窗倩影 (金汤酿竹笙) ♡ 这个以竹笙包著露笋,我先饮了少少汤,饮到南瓜的味道,但也饮到少少肉味,竹笙很爽口,但露笋是不是有部份有点老...我咬不断,扣了少少分!
♡ 贵妃香苗 (牛油果带子炒饭) ♡ 想说,未上前,只看名字,我已经知道我会爱吃,但这道菜不是个个也喜欢,原因是牛油果,我是很喜欢吃牛油果,而原来为了写这篇文,我找了牛油果的资料(相关网站),原来牛油果有咁好既功效!仲可以降血压同有美容既功效添唷!
个人来说,这款炒饭实在合我心,以带子和芥兰加上牛油果,炒得不油腻,好好味道!
♡ 御庭贡品 (贡梨炖雪蛤红莲) ♡ 大家食到就尾声了,有点睡意,但一上 甜品,大家就为之一振!
以贡梨内藏雪蛤红枣莲子,唔太甜但又有梨既清香,不过入面既雪蛤好似冇乜雪蛤既质感.... 系个人口感?因为我劲钟意食雪蛤膏的,细个妈妈成日会煮比我食(因为阿妹唔食!)个口感我好钟意的.....
♡ 玉环美点 (圚肉桂花糕 / 北海道牛乳雪米糍) ♡ 另一道 甜品,见到已经觉得好好食,仲要砌到咁靓添.....
圚肉桂花糕好味道,不会太甜,想说的是这简单的甜品都不是间间整得好食!
北海道牛乳雪米糍就原来都好味㖞,本来好怕好奶味重,但系食落又唔会,仲好香好滑软绵绵咁!
♡ 后宫佳丽 (精美鲜果盘) ♡ 好啦!之前讲左我地食多一道菜,因为今次既杨贵妃宴系由大厨主理,系大厨一道夺得2010年度「美食之最大赏」至高荣誉金奖的「雪岭红梅映松露」 系橙色既底,配上煎到外脆内滑既东星班,以为最面层那个玻璃汁会好油,但又好清㖞!个东星就算我地影左一阵相,都仲系可以外脆而入面仲保持住热度!仲有好香既松露。
见我讲完上面,唔好以为系咁简单就可以得奖!当然仲有啦!
以三层唔同既蛋白组成,先蒸最底既蛋白,然后系第二层既蔬菜汁蛋白,再之后系甘荀汁蛋白,三层要分层蒸,时间要准之外,仲要唔可以令第一层先蒸既蛋白老左,保持住三层都咁嫩滑,绝对系功夫同功力既结合!呢个真系要比个赞佢!
但仲有另外一个惊喜,原来东星入面包住一片花胶,真系呢,呢一道系心思菜式呢!
成个菜式比较淡口,好食浓味既朋友未必钟意,但系间唔中食清淡啲都系好啲架!呢个菜式除左岩男朋友带女朋友去食,都岩一大班女仔去 Girl Talk ,仲可以带妈妈去食添唷!