2021-10-11
大家系咪好挂住日本?好想返乡下?🥺不如嚟呢间西日cafe感受下氛围😚hōmu by favilla位于荃湾愉景新城 喺诚品上扶手电梯 就会见到佢哋 除咗荃湾 poly 鲗鱼涌 观塘都有分店 Favilla喺拉丁文原来有sparkling嘅意思✨hōmu就正正系home嘅日文读音🏠-装修以北欧同日系简约风做主题❄️店内宽敞明亮 采用半开放设计 仲设有榻榻米区域 犹如置身于日本一样☺️佢哋由装修到食物设计 花咗唔少心思 务求营造「家」𠮶种温暖嘅感觉🥰啲櫈仲有啲似以前中学嘅木櫈🤣-谂好食咩 就可以scan QR code落单 不过我哋研究咗好耐先落到单🤣晚市套餐有意粉/饭 主食 沙律 定食拣 跟餐仲包埋汤 沙律 热茶/黑咖啡 当晚系面豉汤 饮落都唔会太咸😗另外仲有碟番薯球 甜甜地几好食 番薯蓉入面有粒粒 口感层次up☺️套餐仲可以优惠半价升级饮品🥤-🥩慢煮封门牛柳定食 $138见到好多人都推介🤓牛柳我哋拣咗7成熟 上台嘅时候 牛柳唔系熟哂又唔会有血水流出嚟 生熟度好满意🤪牛柳有简单调味过 面头洒满芝麻 葱 盐 主要食返牛柳嘅原味😙牛柳有咬口唔韧 底下仲有日式烧汁可以蘸埋一齐食 会多咗份甜味🤤旁边仲
🥩慢煮封门牛柳定食 $138
见到好多人都推介🤓牛柳我哋拣咗7成熟 上台嘅时候 牛柳唔系熟哂又唔会有血水流出嚟 生熟度好满意🤪牛柳有简单调味过 面头洒满芝麻 葱 盐 主要食返牛柳嘅原味😙牛柳有咬口唔韧 底下仲有日式烧汁可以蘸埋一齐食 会多咗份甜味🤤旁边仲有个沙律仔 唔使做食肉兽haha😂
另外伴碟𠮶两粒野 我原本以为两粒都系生蕃茄仔 所以打算忽略佢哋😗点知朋友同我讲原来青色𠮶粒系提子😢后悔莫及啊
至于饭佢哋标明系用日本米🍚但系好似唔系用珍珠米 几特别㖞😲好少日式餐厅唔用珍珠米 食落就比较黏 个人比较钟意粒粒分明嘅饭😗不过上面都加咗啲饭素 所以绝对会食哂成碗饭😝
🍝烤香草春鸡扒伴芝士大磨菇意粉 $138
个烤鸡扒我同朋友都觉得有惊喜🥳首先鸡好大块 系成只鸡髀连埋鸡扒 然后鸡扒烧到外脆内嫩 有肉汁🤩成块鸡充满浓郁烧烤味🤤香草入味得嚟又唔会喧宾夺主 至于芝士大啡菇都唔错😙不过如果芝士再流心啲就更好 至于个意粉食落好creamy😍有蒜香味 但系又唔会太heavy 洋葱都系甜嘅 好好食😋
饮品方面 分别有M同L size拣 两杯我哋都拣咗M 已经好够饮😌同埋佢哋咖啡类饮品系比较出名 所以叫咗杯玫瑰latte同埋抹茶鲜奶😚
🌹玫瑰鲜奶咖啡 +$23
玫瑰latte会冇拉花🥲取而代之就有几块玫瑰花瓣🌹latte好香咖啡味 甘味又啱啱好 饮完成晚个口充斥咖啡香味🤪玫瑰味相对较少 举杯嘅时候会闻到玫瑰花瓣嘅香味 兼饮到香浓latte味☕️朋友话简直系嗅觉同味觉双重享受🤣
🍵抹茶鲜奶 +$21
呢杯就有拉花喇😌味道相对普通 饮到有抹茶粉味 杯边都有啲未溶哂嘅粉 其实系咪抹茶粉味先正常?🤣因为分别喺唔同餐厅饮过都系咁 不过甜度就适中 唔会太苦涩👍🏻
总括整体食物质素 环境都唔错☺️卡位阔落 坐得好舒服 店员好有礼貌 系愉景新城少数嘅黄店💛支持!大家去开𠮶边 不妨可以考虑下~食完仲可以去南丰纱厂行下影下相🤣