2016-10-08
做完facial在旺角街头揾食,去到通菜街见到有车位即泊低。同围行下,有间泰国野,门面好似几有「泰味」,岩心水,即入!睇落餐牌有点旧,证明佢地好耐无加价。店内每晚都有两款优惠:一款限时,天天不同特价食品;另一款系食满$200加$1换购美食。我地共点左一汤,一肉,一菜,一饭,加$1换椰汁糕。《冬荫公海鲜汤》用煲仔上,热辣辣,香气噗鼻。汤好大煲,分出黎有大概6碗,好多。味道好香,好重香料味,偏辣微酸,十分惹味。我地都好钟意。《泰式海南鸡》佢地系做北泰菜,海南鸡同坊间时常食到的海南鸡有点唔一样。佢地既海南鸡偏深色,有少少似中式既油鸡,配独特既酸辣酱。虽然同想像中既海南鸡有少少出入,但出奇地几好味。而且肉质好滑,鸡肉好肥美,火候刚好,有水准。《马拉盏炒芥兰》马拉盏味重,够哂重口味,食得出鱼香,少少辣。芥兰吸收哂酱汁,几入味,但芥兰本身有少少老,稍为有渣,扣左少少分。《泰式海鲜炒饭》不过不失,无咩惊喜,有点似杨洲炒饭加海鲜,无咩泰式既感觉。但公道一点讲,虽然唔太食到泰式,但味道火候系几好的。整体黎讲,都系一碟足料好味既炒饭。饭后的椰汁糕,简简单单为饭局添个句号。连埋一杯野饮,两个人埋单三百蚊,算