2021-08-20
疫情咁耐又冇得去日本,好多时心血来潮想去食鱼生刺生,都会选择食放题,贪佢一个价钱可以不停咁食,唔洗就住就住惊食得太贵😆。今晚同阿女就选择咗入沙田中心嘅*北海道食堂*。今晚选择左$268嘅极上放题,除左鱼生,寿司🍣,卷物外,仲有铁板烧、串烧、天妇罗、沙律、日式火锅等等。行到餐厅最入,就系饮品同雪糕区域,全部都系任饮任食。第一round必点刺身,三文鱼、油甘鱼油脂丰厚、带子鲜甜、八瓜鱼刺生有靱度、白玉豚第一次食,入口甘香带些小爽度、墨鱼鲜甜黏口,刺身唔算大件,但都算系厚切,入口有口感,刺身部份叫左几round,每次都保持倒水准。铁板烧 - 烧虾、带子、鱿鱼须、炒野菜。先讲烧虾,虾头同虾身仲紧紧连接住,可见非常新鲜,虾身肉质够弹,而且非常大只,满足口感;带子烧完好细粒😆,但好甜美,如果大粒啲更prefect;鱿鱼须我嘅至爱,有咬口,越𡁻越香;全部都系即叫即烧,上枱仍保持热度,唔错。串烧鸡软骨必点,有咬口;大葱烧完香到不得了。天妇罗面层炸浆唔太厚,薄薄一层包住食材,所以食完唔会觉得好溜;炸墨鱼咀同鸡软骨就一般。牛肉火锅,呢个绝对必点😆 除左有大量蔬菜,金菇,豆腐垫底外,斋睇面头个pack牛肉都
串烧鸡软骨必点,有咬口;大葱烧完香到不得了。
牛肉火锅,呢个绝对必点😆 除左有大量蔬菜,金菇,豆腐垫底外,斋睇面头个pack牛肉都值回票价啦😂。