2018-08-28 1608 浏览
太古坊一带聚集咗好多日本人开嘅小店,呢间更加系夫妻档,老板加藤先生因为太钟意北海道文化,更加游历过北海道179个市町村,可见狂热程度, 所以特意喺度开一间北海道主题餐厅。餐厅采用日系木色主调,墙上画咗北海道地图。仲有老板夫妇系北海道嘅小点滴,相当sweet!点了个人气汤咖哩配豚肉($108)定食有热辣辣既面豉汤,小食(冻豆腐、薯仔沙律)先呷一口汤咖哩虽说汤咖哩,但没有一点咖哩成份。而系有香浓嘅杂菜、洋葱、香草既味道, 伴菜既西兰花更非常入味,仲有烤香过嘅南瓜片。最后既汤咖哩当然一滴不留,食得干干净净啦~ 豚肉系腩肉部分,肉质爽滑细腻。汤咖哩既份量唔算多,但白饭可以添加,加上用既系日本产白米,我不禁要多添一碟饭!另一份点咗左口鱼西京烧西京烧一般会用黎烹煮白身鱼,呢度用上了左口鱼,鱼油非常丰富,肉质鲜甜。香甜既白味噌,味醂既味道,令鱼味更突出。呢个定食配有日本温泉蛋,将蛋加入白饭中拌匀,蛋黄香浓蛋白滑溜,相当滋味! 餐饮方面,我哋upgrade咗$20 Mango passion fruit iced tea,唔太甜,热情果味略淡芒果味相当较突出。另一杯点左Haskap soda,即系蓝靛
点了个人气汤咖哩配豚肉($108)
定食有热辣辣既面豉汤,小食(冻豆腐、薯仔沙律)
汤咖哩配豚肉
先呷一口汤咖哩
虽说汤咖哩,但没有一点咖哩成份。
最后既汤咖哩当然一滴不留,食得干干净净啦~
豚肉系腩肉部分,肉质爽滑细腻。
另一份点咗左口鱼西京烧
左口鱼西京烧
另一杯点左Haskap soda,即系蓝靛果(蓝莓既品种),喺日本出产比较多,有丰富花青素,味道甜中带酸有啲似利宾纳嘅味道。
汤咖哩配豚肉
左口鱼西京烧