大家都知我5-6月个时去咗北海道,当时系小樽食咗间好正嘅地道成吉思汗烤羊肉,而且又去咗羊蹄山附近嘅洞爷湖浸温泉,返到香港一直惦念住个间羊肉烧烤🥹最近同朋友发现铜锣湾开咗间新嘅北海道吉思汗烤羊,仲要取名羊蹄山,平啲嘅话其实$208已经有5款羊肉烧烤套餐,即刻同旅伴一齐到访✨前菜分别有三款,第一款系淡路岛洋葱同紫苏叶配柚子醋,呢款洋葱食落几甜唔会好辣,朋友平时唔食洋葱都话觉得比较易入口😛另一款就系京都大根配青瓜渍,最后一款就系面豉汤,店家用咗赤味噌,饮落去比起平时嘅更加浓郁同香,另外再加咗啲山椒粉,饮落去有麻麻嘅感觉几正🫶🏻成吉思汗烤羊最signature就系呢个dome-shaped烤盘,侧边会放唔同嘅菜嚟吸收中间烤肉嘅精华,呢间就系放洋葱,烧咗一排之后啲洋葱除咗好香口,仲会带少少肉汁嘅味道👅 我哋叫咗特上羊五品成吉思汗套餐 ($368) 套餐可以食尽5款唔同部位嘅羊肉,包括羊颈柳、羊臀肉、特上羊西冷、羊T骨同羊上肩排,当然就交比店员呢啲专业嘅主厨👨🏻‍🍳 整体嚟讲五种羊味都有但系唔会觉得膻,应该就算系冇食开羊肉嘅朋友都应该会觉得容易入口👍🏻自己钟意羊颈柳肉质柔嫩,羊T骨同埋羊上肩排就会

自己钟意羊颈柳肉质柔嫩,羊T骨同埋羊上肩排就会更加肥美,自己几钟意店员,跟住每款肉类羊味浓郁嘅程度烧烤,食到循序渐进嘅过程🤤 佢哋呢到嘅秘制羊肉汤酱汁系用鲣鱼汤做基底,客人可以加蒜蓉同辣椒自己调配,同羊肉一齐食系相得益彰👌🏻

佐贺A5和牛四品 ($468)分别有汉堡、三筋、上筋同埋辣椒肉,一放上枱就已经见到超靓嘅和牛油花😍店员会介绍每一款肉类嘅特色,整体肉味浓郁,而且超级肥美,同朋友share就啱啱好🤪

呢度用嘅和牛都系刺身级,所以特别靓,同店家自家制嘅菠萝苹果和牛酱汁几夹🤙🏻
店员即场烧嘅汉堡扒外面好焦香,加埋蛋黄、葱同埋酱汁捞饭食,简直一流🥰

除咗定食,呢到嘅小食都唔错😚酱汁煮花螺($88)嘅花螺好弹牙,而且好入味🫶🏻
自家制羊肉饺子都好友惊喜🥟外面煎得好香,入边系超浓郁嘅羊肉味,咬落去好有肉汁,而且仲可以见到啲喷紧出嚟,食完超满足🥳
最后嘅抹茶同埋豆腐雪糕甜品都唔错,雪糕口感幼滑,豆腐同红豆出奇地夹🤙🏻

总括嚟讲,自己觉得呢度嘅午市定食的确几抵,而且店员都好热心咁介绍唔同嘅肉类,睇得出佢哋对于自家餐厅嘅出品非常了解👍🏻 服务亦都几有礼貌🤤 不过餐厅位置唔算好多,如果想食到嘅话记得要book位🫡