2014-12-29 821 浏览
第一日开张同朋友就去左试。住左西环好多年,好难得有一间咁潮既甜品舖头。入到去环境好似酒吧feel,menu都写系块黑板上面。我地点左北海道软雪糕,Japanese Style Ice Cream同Banana Chocolate Waffle. 北海道雪糕值得推介,$16,价钱唔贵,但系口感好好!Japanese Style Ice Cream 系软雪糕再加几种配料,如橘子,红豆和白玉等。软雪糕系焦点,几款配料既配搭有新鲜感,唔觉斋。Banana Chocolate Waffle,凡所有waffle都要等15~20分钟,呢碟甜品有惊喜。之前食过唔少,但都系普通摆碟。但呢碟甜品上台系眼前一亮。首先系主角waffle配有一球朱古力雪糕,碟侧有香蕉片摆碟,一边系香蕉片配cream,另一边系焦糖香蕉,味道和焦糖份量适当唔错,因为之前系其他舖头试过啲焦糖香蕉太甜,而且会硬左。老板/合伙人啲态度好好,可能第一日开张,问下我地既意见等等。睇得出老板好有heart!呢间铺头会再去试其他甜品,好似主打推介既Affogato, 将1shot既咖啡加落软雪糕度。
banana chocolate waffle
Japanese Style Ice cream