2017-12-16 165 浏览
星期四早收工,就约个朋友去CWB食日本野,好难得我fd系中意食鱼既(有好多fd都怕腥or怕骨)😶,就决定试下喱间,上网话烤鱼出名。里面系长型bar枱咁,大概坐到十个人,好彩早黎唔洗等位。新鲜既鱼微微洒啲盐去烤,啲甜味就会自然出来。原条kinki,听讲喱只鱼产量少所以特别贵,加上佢产于北海道,系香港可以食到真系好happy。虽然系bb,但啲肉又多又肥美,一夹起啲肉就见到油脂含量好高,再沾落啲有白萝卜泥既鼓油,易入口又鲜甜。之前系日本居酒屋都会点萤光鱿鱼🦑好中意一咬啲汁bi出黎果下,有啲爽脆感,每条都腌过所以都几咸下,配埋白饭岩晒。北海道花鱼一夜干,外皮焦香,肉质结实啖啖肉唔怕会食到鱼刺,咸味油质都岩岩好。好推介鸡泡鱼干片片都好厚身,味道咸咸的,所以沾啲沙律酱食balance翻。表面沾满了芝麻,上枱时热辣辣,啲皮好酥脆,唔会话炸到皮肉分离,咸度适中。

新鲜既鱼微微洒啲盐去烤,啲甜味就会自然出来。
盐烧喜之次

花鱼