2024-02-05
Orange Elephant Thai Restaurant 🐘@orange_elephant_hk揾到间平过泰国当地嘅泰菜,梗系即去啦🤓 门口大大个餐牌写住每日$1优惠,无眼错系真系星期一至日适用❗️泰式明炉乌头鱼🐟明炉乌头原条放系鱼炉上阵,排场十足泰有风味🇹🇭 冬菇、秀珍菇、肉碎、红萝卜、芹菜同红椒,满满嘅配料将乌头完全覆盖,而垫底嘅椰菜煮得入口软身,等大家可以慢慢享用唔怕痴底☄️乌头鱼肉质结实幼嫩,以南姜、香茅、芫荽、蒜头同葱煮成嘅汤头,加入鱼露同青柠,鲜香带酸🍋乌头鱼越滚越滚入味,炉底嘅燃料烧咗大概15分钟,时间岩岩好,不过店员都主动问我地想热啲的话可以再refill🕯 附上一碗汤汁,蒸发可以再加🥣埋单以正价加一,盛惠$18,真系超抵😎泰式拼盘🔢虾饼|春卷|鱼饼|香叶包鸡虾饼弹牙爽口,不规则嘅形状似系手打🍤 鱼饼食落啖啖香茅味,春卷外皮金黄,馅料丰富,长过手臂嘅香叶包住鸡块,炸得脆口惹味,每款两件,配上酸酸甜甜嘅泰式酱汁,好好食😋泰式虾膏炒通菜🦐通菜嫩身,加上炸蒜,惹味又带有咸香味道🌱椰青🥥芒果椰子西米慕斯特饮🥭椰青大大个,水多肉饱满,清甜解渴🌴系熟悉嘅许x山味道,上层系渴身嘅
@orange_elephant_hk
泰式明炉乌头鱼🐟
埋单以正价加一,盛惠$18,真系超抵😎
泰式拼盘🔢
虾饼|春卷|鱼饼|香叶包鸡
泰式虾膏炒通菜🦐
通菜嫩身,加上炸蒜,惹味又带有咸香味道🌱
椰青🥥
芒果椰子西米慕斯特饮🥭
椰青大大个,水多肉饱满,清甜解渴🌴
系熟悉嘅许x山味道,上层系渴身嘅椰子mousse加椰子脆片,中间以鲜芒果打成嘅沙冰,味道天然香甜,椰汁西米粒粒晶莹通透⚪️
位置虽然唔太近地铁站,但$1优惠真系超抵食,8点半后仲有7折优惠🈹 加上餐厅环境阔落好坐,港岛东区之友可以考虑吓🤘🏼