呢间台式小店主打台东美食,同老板娘倾开先知道原来台东嘅食物比起一般台北嘅食物冇咁重口味,较着重食物嘅原味🌱 老板娘话想大家食得健康D,所以主张少油少盐🫧 同时会加入多啲蔬菜令食物营养比较均衡🥬 饮品方面亦大多无糖🚫 (除非客人要求) 呢个真系好啱我☺️因为平时我真系好唔钟意饮啲太甜嘅嘢💕当日叫咗两款饮品款同四款小食:❀ //🍹百香果乌龙 $22//味道清香,百香果带有天然嘅甜味,冇额外加糖,夏天饮好消暑唔错☺️❀ //🧋胚芽珍珠奶茶 $28//推介呢个珍珠奶茶🤎️ 出面嘅珍珠奶茶通常都系得个甜字🤢 但系呢杯珍珠奶茶饮得出奶茶嘅香,加埋胚芽好满足又冇乜罪恶感😆❀ //🍜炸排骨面 $55//排骨超大块😳 炸得好酥脆但系唔油腻👍🏻 调味亦好适中,朋友都好欣赏。不过当日餐厅先上碗面,等咗超过5分钟先上排骨🙊 好彩碗面出奇地冇淋到,仍然保持应有质感,仲要味道唔错☺️❀ //🌮肉松起司蛋饼 $35//馅料几丰富唔错,不过我个人麻麻哋𠮶只肉松😬 下次会想试黑松露口味🍄❀ //🍳蚵仔煎 $40//当日我最钟意食呢个蚵仔煎🤤 呢个蚵仔煎系传统台湾烟烟韧韧𠮶种口感☺️ 外层又煎到金黄色,好香脆❤️‍🔥 蚵仔份量唔少

当日叫咗两款饮品款同四款小食:

❀ //🌮肉松起司蛋饼 $35//
肉松起司蛋饼

❀ //🍳蚵仔煎 $40//
当日我最钟意食呢个蚵仔煎🤤
呢个蚵仔煎系传统台湾烟烟韧韧𠮶种口感☺️ 外层又煎到金黄色,好香脆❤️‍🔥 蚵仔份量唔少同唔腥🦪 不过朋友食开潮州𠮶只蚵仔煎,觉得呢种口感太奇特🤣

❀ //🦑酥炸鱿鱼须 $40//
同炸排骨嘅调味差唔多,同样地好香脆亦都唔会好油腻,份量亦都好慷慨✨
酥炸鱿鱼须

整体觉得店舖面积虽然唔大但好骨致,装饰好有心思同具台湾特色🎐 加上餐厅的确系由台湾人经营,听到老板同伙计倾偈都系用台式普通话,真系有一刻以为自己喺台湾☺️
食物质素好,大份又便宜,性价比高👍🏻️ 仲要注重食客健康,推介❤️️

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.5/10