2018-05-23
自从系港岛番工后,草根姐妹成日约系港岛食饭。试次去北角食饭时见到间新开嘅餐厅🍴草根又约埋一齐去试一试夜晚去到唔算多人,可以静静地食餐饭😊点左2个套餐同2个甜品试一试。.餐汤、法包套餐配有餐汤、法包和饮品🍹。餐汤可选忌廉汤或罗宋汤🥣,草根选了后者。罗宋汤味道不错,味道带点酸🍅而且汤中有不少蔬菜🥦。但可改善的是肉眼看得见汤表面的油份横颇多,呢方面应该会令追求健康嘅女仕却步啦🙈。.香草三文鱼配鲜野菌阔条面 ($108)Stir-Fried Fettuccine with Smoked Salmon and Mushroom 点个阵以为系烟三文鱼,嚟到先知原来系熟嘅😂草根好少点熟三文鱼🐟因为食过好多都整得太熟好干。不过好彩呢间冇呢方面嘅问题,三文鱼厚身,肉质唔干,外皮落左香草🌿加上煎到香脆,味道不错👍🏻阔条面煮得刚好,口感唔会太软,不过食到最底见到碟底油份较多🙈呢点有待改善。整体味道虽然未至于好突出,不过算系正常稳阵之选。.匈牙利鹅肝黑松露意大利饭 ($168)Hungary Goose-Liver Truffle Risotto草根姐妹唔中意食鹅肝,其一,我地唔食内脏,因为有阵味🙈;其二,第
夜晚去到唔算多人,可以静静地食餐饭😊
点左2个套餐同2个甜品试一试。
餐汤、法包
香草三文鱼配鲜野菌阔条面 ($108)
匈牙利鹅肝黑松露意大利饭 ($168)
草根姐妹唔中意食鹅肝,其一,我地唔食内脏,因为有阵味🙈;其二,第一次食鹅肝印象太差😅食落似食左啖油🙅🏻♀️但系人总要走出自己嘅comfort food嘅,当然食野都系,所以我地一于去试下呢间会唔会好食d😝。
鹅肝应该半煎炸过,食落好惹味,而且系烹煮经过将大部分鹅肝油迫出,所以感觉唔油腻,唔会好惊吓地食到成口油👍🏻。可惜嘅系个饭嘅黑松露唔够味,有d失色😔而且呢个价钱只有一块鹅肝真系少少贵呀。
法式焦糖炖蛋($35)
Cream Brûlée
食饱当然要食甜品🍮!呢到嘅cream Brûlée 好有惊喜😍表面烧至焦脆,好香又唔会太甜👅下层炖蛋口感顺滑,蛋味香浓,加上上层有新鲜生果🍓🍇🍏整体加埋好好食呢,惊喜度比主菜更大🤟🏻几啖就食晒,唔够喉呢😝!
最后上埋餐饮
特浓朱古力
果然真系特浓,饮落好顺滑,完全冇平日搞唔匀d朱古力粉嘅感觉,滑到似朱古力奶呢🍫🥛
苹果梳打
🍎苹果味唔够浓,好彩味道都算清新,唔系好突出。
感觉上甜品比主食更突出,算系一般西餐水准,如果住附近嘅都可以一试。