2024-01-25
好耐冇去食泰国🇹🇭嘢,今日放假约埋一班朋友去北角个头行吓顺便试—试呢间高质泰国菜💥香辣猪颈肉生菜包💥辣猪颈包菜当然要叫啦❗️而呢个系辣辣地包菜食真系好惹味🤤猪颈就咁食都可以但包菜食就再好食好多😄💥卤水猪脾饭💥响呢度食到嘅卤水猪脾饭,真系叫人一试难忘🌟。香浓嘅卤水汁液郁到每一滴猪脾嘅纤维之中,食落去既滑溜又入味👅。佢哋用嘅猪脾肉质鲜嫩,唔会太硬或者过于油腻,同卤水嘅味道完美融合,每一啖都令人垂涎💦。白饭粒粒分明,啱啱好嘅软硬度,将卤水嘅味道承托得宜,激发出米饭嘅自然香味🍚。辣椒酱加埋入去食,就更加惹味。🔥那种稍带辛辣嘅刺激感,同卤水猪脾嘅醇厚感互相对比,相得益彰。辣椒酱酸酸辣辣,微微嘅酸度喺嘴里散开,系一种开胃嘅感觉😋。不得不提下卤蛋啊,佢嘅蛋黄刚刚好嘅熟度,黄澄澄嘅颜色好吸引眼👀,蛋白柔软得嚟,将卤水味收得好深入。落口唔干涩,而系同猪脾一齐令你再三回味✨。再加埋啲新鲜嘅香菜🌿,为整个猪脾饭增添咗一分清新,啖啖都饱满喺口腔里面爆发开嚟。整体嚟讲,呢个卤水猪脾饭既传统又带创新,既陈香又有新意🎉。每一样食材都处理得宜,而且份量亦都好慷慨,绝对系食客嚟到必试嘅好选择👍。💥酸辣青木瓜沙律💥前菜当然
前菜当然系沙律啦,呢个酸辣青木瓜沙律系一个超清新又开胃嘅沙律🥗
酸酸辣辣,鱼肉鲜甜,肉质鲜嫩,一啲都唔腥既乌头肉够肥唔太多骨,索晒青柠味十分开胃👍🏽