2018-09-17 188 浏览
小城镇喺北角明园西街, 由北角地铁站行出嚟其实两三分钟就已经到好方便。 餐厅都几大可以容纳到好多人, 好彩我哋之前都有book位, 如果唔系分分钟冇位坐。餐厅装修都几别致, 以铁路为主题, 墙上又挂咗几个唔同地区时间嘅时钟, 即使只系同男朋友食一顿西餐, 都可以引发出唔同嘅话题。今次我哋叫咗几度菜式四人餐前菜可以拣沙律或者汤, 餐汤系罗宋汤, 落咗好多蔬菜喺入面非常浓郁, 另外有配咗半块 蒜蓉 多士, 非常香脆非常香口。小城镇炸鸡翼鸡翼炸到金黄色,不论大人或小朋友都喜欢吃唯一美中不足的是味道有少少过咸。香烤德式猪手配酸菜及薯蓉德国咸猪手的外皮烤得像中式烧肉,外层可做到又脆又烟韧之余,猪手的肉质仍然保持嫩滑。虽然外表看来好像有点干身,但其实入口肉汁丰盈,咸香惹味,并且佐以酸椰菜,帮助消化。香煎比目鱼扒配香草忌廉汁整条鱼连鱼皮都煎到脆卜卜,比目鱼肉质嫩滑,轻轻煎已经煎出比目鱼的鱼香鲜味。另外又配以香滑的薯蓉,令人回味无穷。四人套餐仲包括咗甜品㖭, 系时令鲜果奶冻, 鲜果奶冻有好香嘅奶味亦都非常顺滑, 奶冻上高仲有啲火龙果同埋蓝莓, 仲有唔可以睇小嘅系佢嘅伴碟,佢个伴碟都做得好靓, 有百香果

今次我哋叫咗几度菜式

罗宋汤

小城镇炸鸡
鸡翼炸到金黄色,不论大人或小朋友都喜欢吃
唯一美中不足的是味道有少少过咸。
小城镇炸鸡翼

香烤德式猪手配酸菜及薯蓉

德国咸猪手的外皮烤得像中式烧肉,外层可做到又脆又烟韧之余,
香烤德式猪手配酸菜及薯蓉

猪手的肉质仍然保持嫩滑。虽然外表看来好像有点干身,
香烤德式猪手配酸菜及薯蓉

但其实入口肉汁丰盈,咸香惹味,并且佐以酸椰菜,帮助消化。

香煎比目鱼扒配香草忌廉汁

整条鱼连鱼皮都煎到脆卜卜,比目鱼肉质嫩滑,

香煎比目鱼扒配香草忌廉汁

四人套餐仲包括咗甜品㖭, 系时令鲜果奶冻,

鲜果奶冻

仲有唔可以睇小嘅系佢嘅伴碟,佢个伴碟都做得好靓, 有百香果酱同埋杂莓酱做伴碟, 非常有诚意。
罗宋汤
小城镇炸鸡翼